Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Проф. Кантарджиев назова ТРИТЕ неща, които да направим при ухапване от кърлеж:
Проф. Кантарджиев назова ТРИТЕ неща които да направим при ухапване от кърлеж:

Проф. Кантарджиев назова ТРИТЕ неща, които да направим при ухапване от кърлеж:

С началото на пролетта зачестиха и случаите на ухапвания от кърлежи. Една разходка сред природата може да ни коства големи неприятности, но има няколко задължителни неща, които трябва да направим при ухапване от кърлеж, за да си спестим главоболията.

Това съобщи в интервю за БНР проф. Тодор Кантарджиев – съветник по здравните въпроси на Столична община.

„Важно е да направим три неща. Първо – да не пренасят много болести. Второ – веднага да бъде свален кърлежът. Трето – веднага да бъде направена профикалтика – еднократно взимане на доза антибиотик, за да се намали възможността да се развие инфекцията“.

По думите му няма увеличаване на Лаймската болест – 30 случая от началото на годината, 5 са случаите на Марсилска треска. Тази тенденция трябва да се запази, категоричен бе той в интервю за предаването „Преди всички“.

Като най-важно за това проф. Кантарджиев посочи, че не трябва да се ходи в тревните площи. Децата не трябва да се пускат да играят в тревата, а ако са играли там, след това веднага трябва да бъдат проверени, подчерта той.

Като се махне кърлежът, не трябва да се ползва йод, отбеляза още експертът. Това е така, защото няколко дни след ухапване трябва да се наблюдава мястото – да не настъпи зачервяване, подуване или друга реакция.

Не е необходима и инжекция за тетанус, каквато се препоръчва в някои болнични заведения, категоричен е проф. Тодор Кантарджиев.

„Зимните вируси ни съсипаха тази година с повтарянията. Продължават тези инфекции и ще продължат, докато не се подобри времето“, коментира той. По думите му със затоплянето на времето ще започнат и стомашно-чревни инфекции.

Случаите на хепатит се увеличават в края на пролетта, каза още проф. Кантарджиев. Като превенция той отново препоръча добра хигиена на ръцете и комуникациите.

Твоят коментар

About Admin Ko4

Какво мислите?