Home » БЪЛГАРИЯ » Проф. Константинов: При земетресение яз. „Бели Искър“ може да ни наводни
При земетресение яз. Бели Искър може да ни наводни

Проф. Константинов: При земетресение яз. „Бели Искър“ може да ни наводни

„От язовир „Белмекен“ физически няма как да се вземе вода.

Идеята е от канала, който захранва този язовир да се прехвърли вода в канала, който захранва „Бели Искър“ и от „Бели Искър“ по т.нар. рилски водопровод през 3 ВЕЦ-а да дойде водата до София. Този тръбопровод работи в момента и София получава 20% от водата си оттам. Но ако я транслирме към квартал Изток на Перник, ще останем с 20 на 100 по-малко вода“.

Това каза  проф. Михаил Константинов, научи ko4.

Той допълни, че идеята сега е да се захрани язовир „Бели Искър“, който има тежък проблем, защото там стената е в много лошо техническо състояние. „Язовирът е на височина от 1900 метра, което е огромна денивелация и ако нещо стане, наводнение в ред селища. Затова съзнателно се поддържа ниско ниво, ако нещо стане“.

„Това се знае и често се обследва този язовир, но той трябва сериозно да се ремонтира. Натискът на стената е от 15 млн. тона вода. Тя е била строена пред 40-те години с тогавашни материали, а освен това там има проблеми със земетръсните норми и едно тежко земетресение в района може да компрометира стената.

На 2000 метра е студено и може да има проблем с реверсивния канал и да замръзнат водата и съоръженията. Затова моментално трябва да започне преглед на съоръженията и да се види дали може да се разчита на тях“, допълни Константинов.

„От десетки години е ясно, че трябва да се ремонтира язовир „Бели Искър“, а в началото на века е имало планове. По-добре да бием камбаната и да е било напразно, отколкото да ни се стовари на главите. Нека това е повод да си оправим язовир „Бели Искър“. Това не е работа за 1-2 месеца. Това е работа за 2-3 години.

Аз мисля, че цялата водна система на България трябва коренно да се реформира, защото съвсем скоро няма да имаме вода.“, допълни той.

Лупа

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?