Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Проф. Чорбанов: Това, което видях на Слънчев бряг, ме втрещи! А Несебър е огромен, ужасяващ битак
Проф. Чорбанов: Това което видях на Слънчев бряг ме втрещи! А Несебър е огромен ужасяващ битак

Проф. Чорбанов: Това, което видях на Слънчев бряг, ме втрещи! А Несебър е огромен, ужасяващ битак

Народният представител от „Има такъв народ“ (ИТН) проф. Андрей Чорбанов говори за проблемите с родния туризъм това лято.

Депутатът, който преди време изригна с думите: „Това вече не е моят Несебър – мастити бабаити и агресивна дивотия“, сега заяви, че не водата е причина за броя туристи по Черноморието.

Ето какво заяви той в интервю за Tribune:

– Г-н Чорбанов, качеството на  водата ли е причина за по-малкия брой туристи, какво се случва в Несебър?

– Не водата е причина за броя туристи у нас. Истината е, че по морето огромна част от хората, които го посещават, не се вълнуват от водата.

Ние опитваме да правим някакъв източен вариант на остров Ибиса, където се събират много млади хора, най-вече да празнуват. От друга страна, Несебър е най-автентичният град  по морето. Те със Созопол са най-стари.

Към тях бих добавил Балчик като град с по-специфична визия, с история, който също беше съсипан с всичко, което направиха на първа линия, скривайки визията от скалите. Сипеите, спецификата и красотата на града изчезнаха.

Това, което видях на Слънчев бряг, обаче, ме втрещи. Това бяха тълпи от пияни млади хора, западни туристи, което не вдига качеството на българския туризъм.

– Защо, не е за първа година?

– Най-големият ужас е към кои групи е насочен нашият туризъм. Ние го насочваме към масовия туризъм, идват хиляди хора, но те не носят кой знае какви приходи.

Ние не наблягаме на културния туризъм. Една Хърватска генерира повече приходи от нас с много по-малко туристи, защото се е насочила към културен вид туризъм и гостите са много по-платежоспособни.

– А там няма и кой знае какви плажове?!

– Който е ходил знае, че има красиви острови и камънаци, но туристите не отиват да стоят на плажовете. Тези хора отиват да посетят стари места, исторически забележителности, а ние имаме толкова антични места в региона – стари манастири, антични крепости, оброчища и прочие, които представляват интерес.

Природата ни е в пъти по-хубава. В същото време ние наблягаме на ниско бюджетния и алкохолен туризъм.

– Говорите като местен човек за Несебър?

– Дядо ми е от Несебър, майка ми е родена тук. И този град, който е в сърцето ми, в момента представлява един огромен битак, което е ужасяващо. На практика тези стари къщи почти не се виждат.

– А какво прави общината?

– Разбирам, че общината го разрешава, защото тези хора плащат такси и данъци, но дали това способства привличането на туристи! Обяснението, че сезонът е кратък – едва два месеца, вреди.

Ние не храним туристи, които да идват целогодишно и да разглеждат интересните места по Черноморието, а идват младежи да обикалят баровете.

– Върви и едно презастрояване, продават се апартаменти?

– Местното ръководство определя правилата, какво да се прави и как да се прави.

Вече Равда, Несебър и Слънчев бряг са един огромен конгломерат с няколко линии хотели без никаква зеленина, паркове и природа. Да го сравним с управлението на един стар комплекс на север – Албена, на който това не се случи. Там няма нови хотели, има паркове и летуващите могат да се чувстват в много по-нормална среда.

В момента новият град на Несебър са лозята на града. Нещо повече, Слънчев бряг е разположен върху бивш царски парк, който и затова не е бил застроен.

Цялата красота, която беше, интересната растителност – всичко това в момента го няма и е заменено от едни големи бетонни комплекси. Така хората, които идват у нас, не идват за природа и културно наследство.

– Туристите май се спъват в многото бариери, когато се разхождат в Несебър?

– Загражда се всeки метър. Наистина има много бариери и няма къде да си спреш колата. Аз го написах във Фейсбук – това са местни бабаити. Аз половината от тези хора не ги познавам – дискотека на този или онзи.

Самият факт, че те контролират всичко, което се случва на бреговата линия, прави така, че хората от София ще отидат в Гърция на почивка.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?