img
Home / БЪЛГАРИЯ / Развитието на България: 76 000 животновъдни ферми са фалирали за последните 3 години!

Развитието на България: 76 000 животновъдни ферми са фалирали за последните 3 години!

/
/
/
155 Views

76 000 животновъдни ферми у нас са фалирали през последните три години, разбра Ко4.

Те нямат никаква активност и предстои да бъдат заличени от Интегрираната информационна система ВетИС, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) по време на Консултативния съвет по животновъдство в аграрното министерство тази седмица. С падането на цената на млякото тази тенденция ще се запази, административната тежест също е фактор, който пречи на фермерите, коментират от Националния съюз на говедовъдите.

Още преди 3 г. Националната асоциация на млекопроизводителите предупреди, че заради невъзможността си да погасяват банковите кредити фермерите са започнали масово да разпродават собствеността си. По данни на асоциацията, през 2015 г. над 20 000 фермери са фалирали, тъй като не са били в състояние да обслужват банковите си заеми, изтеглени за модернизация по европейските изисквания.

И в момента на пазара има десетки животновъдни ферми, като най-голям интерес към тях проявяват гърци и руснаци. Те се интересуват от земята и сградите, но не искат да купуват и животните, тъй като ги считат за непродуктивни. Затова фермерите са принудени да ги търгуват отделно.

Според статистиката, за да просъществува една млекодайна кравеферма в България, трябва да има най-малко 50 крави.

Повечето обяви за продажба в момента са за ферми с по-малък брой животни, основно в районите на Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Видин, по-рядко Добрич, показа проверка на Агроновините. Цените са около 25 000-30 000 евро, а ако има и къща за живеене са по-високи.

Българската агенция по безопасност на храните отчете броя на фалиралите ферми в рамките на започналата тази пролет инвентаризация на животните. Мерките имат за цел да установят колко са т. нар. “виртуални” животни, които реално не съществуват, но за тях се отпускат субсидии.

В една от проверените ферми по документи е имало 400 животни, но при проверка се оказало, че са само 86, даде пример по време на Консултативния съвет по животновъдство аграрният министър Десислава Танева.

Фалирали ферми“С ресурса, с който разполага МЗХГ, няма как да бъдат проверявани всички стопанства на място. На принципа на получени сигнали и на случаен принцип тези проверки ще се правят и занапред, заедно с експерти от БАБХ”, подчерта министър Танева.

От началото на на годината до 31 май идентифицирани и въведени в системата са 80 815 едри преживни животни, 209 099 дребни преживни животни, 40 317 свине, 1 681 еднокопитни и 208 370 пчелни семейства, съобщиха от БАБХ.

Източник: Агро новините

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!