Новините на фокус
Home » СВЯТ » Режисьорът на „Аватар“ и „Терминатор“ – Джеймс Камерън: „Предупредих ви още през 1984 г.“
Режисьорът на "Аватар" и "Терминатор" - Джеймс Камерън: "Предупредих ви още през 1984 г."

Режисьорът на „Аватар“ и „Терминатор“ – Джеймс Камерън: „Предупредих ви още през 1984 г.“

Филмовият режисьор Джеймс Камерън е съгласен с експертите, че напредъкът в областта на изкуствения интелект представлява сериозна опасност за човечеството.

Камерън, известен с филмите „Титаник“ и „Аватар“, е режисьор и съавтор на сценария на научнофантастичния екшън „Терминатор“ от 1984 г., разказващ за киборг-убиец. На въпроса какво мисли за опасенията на експертите относно темповете на развитие на изкуствения интелект, режисьорът отговори:

„Напълно споделям техните опасения. Предупредих ви още през 1984 г., но вие не ме послушахте.“

Камерън заяви, че днес е важно да се определи кой разработва технологията и дали го прави с цел печалба или защита.

„Мисля, че превръщането на ИИ в оръжие е най-голямата опасност. Считам, че ще се изправим пред ИИ, еквивалентен на надпреварата в ядреното въоръжаване, и ако ние не го създадем, други със сигурност ще го създадат и тогава ситуацията ще се изостри. Можете да си представите ИИ на театъра на бойното поле, където компютрите се бият със скорост, която хората вече не могат да достигнат, а вече няма възможност за деескалация“ -каза още Камерън.

Режисьорът на „Терминатор“ коментира и стачката на холивудските актьори, които отказаха да се снимат заради изкуствения интелект.

Камерън е напълно съгласен с тях, но неговото мнение се различава от общоприетото. Той заяви, че не вярва, че един безплътен ум може да изрази живота, любовта, лъжата и страха и че няма как подобен ИИ да трогне публиката.

Източник: Калдата

Твоят коментар

About Admin Ko4

Какво мислите?