Горещи новини

Рядко слънчево затъмнение ни чака на 8 април

Rqdko slynchevo zatymnenie ni chaka na 8 april

На 8 април 2024 г. пълно слънчево затъмнение ще прекоси Съединените щати и ще бъде видимо в много градове.

Това рядко небесно явление, при което Луната напълно закрива Слънцето, ще бъде видимо в целия си блясък само по пътя на пълно затъмнение – тясна пътека, която пресича определени географски точки.

Като се има предвид, че такива затъмнения се случват рядко – около веднъж на всеки 375 години, – затъмнението през 2024 г. представлява уникална възможност за наблюдение. Но процесите, в резултат на които се случва, са не по-малко очарователни от самия резултат.

Пълните слънчеви затъмнения възникват поради точното подравняване на Земята, Луната и Слънцето и съвпадението, че Луната и Слънцето изглеждат приблизително с еднакъв размер в небето на Земята въпреки действителните им размери и разликите в разстоянието, пише Popular Science.

В резултат на това подравняване Луната хвърля сянка върху Земята, като напълно блокира светлината на Слънцето в някои области за кратък период от време.

Наблюдателите по пътя на пълно затъмнение ще изпитат пълна тъмнина за няколко минути, докато тези извън пътя ще изпитат частично затъмнение, при което само част от Слънцето е скрита.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Рядко слънчево затъмнение ни чака на 8 април"

Какво мислите?