img
Home / СВЯТ / Светът е на 1 минута до Страшния съд

Светът е на 1 минута до Страшния съд

/
/
/
175 Views

Световните лидери се събраха в шотландския град Глагзоу за срещата на върха за климата. Форумът се провежда на фона на предупрежденията на учените, че държавите не правят достатъчно за ограничаване на вредните емисии в атмосферата.

Символичният домакин – британският премиер Борис Джонсън, заяви метафорично, че на света му „остава една минута до полунощ“ що се отнася до борбата с климатичните промени.

„Човечеството отдавна пренебрегва часовника на изменението на климата. На света му остава една минута до полунощ на този часовник на Страшния съд и трябва да действаме сега“, каза британският премиер Борис Джонсън на церемонията по откриването.

На събитието обаче не присъстват лидерите на някои от най-големите замърсители в света като китайския лидер Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин.

Говорейки пред Би Би Си, докато световните лидери се събират в шотландския град Глазгоу за Конференцията на ООН за климатичните промени, Борис Джонсън изтъкна, че е нужно да се пристъпи от „намерения към действия“. Той допълни, че според него тази среща е „критичен момент“ и че все още има несигурност какъв ще бъде крайния резултат.

За първи път британският премиер потвърди, че не иска да види разработването на проекта за нова каменовъглена мина в графство Къмбрия.

Борис Джонсън обеща да отпусне допълнително 1 милиард паунда през следващите четири години в помощ на развиващите се държави. Правителството по-рано бе критикувано за орязването на помощите за чужбина тази година.

Властите вече признаха, че развитите икономики няма да изпълнят напълно обещанието си от 2009 година да заделят годишно по 100 милиарда долара за по-бедните страни да се борят с климатичните промени.

Загрижеността на Борис Джонсън за изхода от форума в Глазгоу бе споделена тази сутрин от външния министър Лиз Тръс. Тя каза за „Скай нюз“, че очаква много напрегнати преговори между световните лидери с твърде неясен резултат.

По повод на отсъствието на лидерите на Китай и Русия Тръс заяви, че двете страни са изпратили високопоставени делегации на срещата.

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook