Home » СВЯТ » СЕИЗМОЛОЗИТЕ В ШОК: Цялата Земя се е тресяла едновременно на 11 ноември, няма обяснение
СЕИЗМОЛОЗИТЕ В ШОК: Цялата Земя се е тресяла едновременно на 11 ноември, няма обяснение
СЕИЗМОЛОЗИТЕ В ШОК: Цялата Земя се е тресяла едновременно на 11 ноември, няма обяснение

СЕИЗМОЛОЗИТЕ В ШОК: Цялата Земя се е тресяла едновременно на 11 ноември, няма обяснение

На 11 ноември цялата планета се е разтресла за около 20 минути, а учените все още не могат да разберат какво предизвикало това мистериозно земетресение.

Макар че никой не го усетил, има доказателства, че земетресението е станало. То е забелязано на 11 ноември, сеизмичните вълни са продължили 20 минути, а епицентърът е бил в Индийския океан, близо до френския остров Майо, разположен между Мадагаскар и Мозамбик.

Земетресението се почувствало по цял свят, от Чили и Съединените щати до Нова Зеландия. Снимките, които показват тази аномалия, се появяват в Туитър.

„Мисля, че никога не съм виждал нещо подобно, но това не означава непременно, че причината е нещо необичайно“, казва сеизмологът Горан Екстром от Колумбийския университет.

 

Не е ясно дали земетресението се е задействало от вулканична дейност или метеоритен удар. „Нормалните“ земетресения обикновено са краткотрайни събития, които произвеждат силен удар, който завършва за няколко секунди, но нещата, които следват, могат да продължат повече. По време на тези трусове има 3 вида вълни.

Първите два вида имат високи честоти и накрая има вълни с ниска честота, като тези, наблюдавани в Майо. Поради ниските честоти те могат да вибрират като камбана, да обикалят целия свят няколко пъти.

Обаче необичайните вълни от ниски честоти, които вибрираха по света на 11 ноември, не бяха предшествани от първични и вторични вълни. Геолозите са доста объркани и едно от обясненията е, че става въпрос за т.нар. „сеизмична рояк“, т.е. група съпътстващи по-малки трусове без специфичен първоначален шок.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?