Home » ЗОДИИ » Синоптикът Петър Янков си каза тежката дума с прогнозата за времето през април-Има и изненади
Petyr Qnkov si kaza dymata s prognozata za vremeto

Синоптикът Петър Янков си каза тежката дума с прогнозата за времето през април-Има и изненади

Повече валежи се очакват през първата десетдневка в югозападните и южните райони, като очакваните количества ще бъдат повече от климатичната норма – от 70 до 80 л/м2.

През втората и третата десетдневка валежите ще бъдат климатичните норми, ще бъде по-топло от нормалното, най-топло в южните райони със средни максимални температури от 21 до 23 градуса, в северната половина от страната от 18 до 21 градуса.

След слънчевото и сухо начало на април, от 2 до 3 април ще бъде дъждовно с повече по количество валежи по в централните и в източните райони до 30 – 40 л/м2.

От 5 до 6 април и в края на първата десетдневка около 10 април ще превалява главно в Югозападна България.

От 11 до 18 април започва по-продължителен сух период с мъгли в поречията и ниски облаци по Черноморското ни крайбрежие.

От 19 до 23 април се очаква нови дъждове, с повече количества до 20 л/м2 в Източна България и в югозападните райони до 10 л/м2. Сухият период с краткотрайни намалени видимости и повече слънчеви часове през деня се очертават от 23 до 29 април.

В края на месеца по-студен и влажен въздух от север ще обхване Балканите.

Чувствително ще захладнее и застуди.  Ще вали дъжд, а в планините дъжд и сняг.

Април е типичен пролетен месец. Средните температури са с 3, 4 градуса по-високи от тези през март. Слънчевото греене и продължителността на деня продължават да растат. Валежите обикновено също са повече, като се увеличава интензивността им и често имат краткотраен, но проливен характер. Средно има два, три дни с гръмотевични бури.

Опасността от слани е голяма, но към края на месеца те не са характерно явление. Като цяло по-топлите дни имат преимущество над по-студените.

Геомагнитна прогноза

Спокойно и с ниска интензивност на Балканите

Месец Април ще започне с ниска интензивност на земното магнитно поле. До 5 април ще бъде спокойно без геомагнитни бури. Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите от 6 до 07 април, от 09 до 11 април и от 18 до 20 април.

На 4 април, но и на 5 април има условия за слаби геомагнитни бури в полярните области на Земята, които няма засегнат средните географски ширини и  Балканите.

Средните максимални температури за април са между 15 и 20 градуса, а средните минимални – между 4 и 9 градуса. Сухите периоди за месеца са между 1 и 3 април, 14 и 17 април. Валежните периоди са 4-13 и 18-29 април. Нормата за валежите в равнинната част на страната е от 35 до 70 литра, в планинските райони до 100, 120 литра на кв. м.

Народна метеорология

Чакаме дъжд за плодородна година

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За април народната метеорология гласи:

Когато има слана през април и е студено, годината не ще да е плодородна. Ако април е дъждовен, годината ще е плодородна.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?