Горещи новини

Скандал в столично школо: Бизнес с частни уроци на територията на училището ВИДЕО

Скандал в столично школо

Бизнес с частни уроци на територията на училище. Родители твърдят, че са принудени да си плащат за допълнителните занимания на учителите с децата им. Уроците се провеждат на територията на 78-мо училище в Банкя, напомня КОЧ

В замяна на частните уроци родителите получават касов бон, на който ясно се вижда цената за един учебен час – 30 лева. Схемата с плащането разкрива логопед, работещ в училището: „Слага паричките на детето в тетрадчица и аз от там взимам парите и ги отчитам на ръководството. Предавам парите взимам бележката. Много често междучасията са ми свързани с тичане да гоня някой и да му отчитам пари. И доста време се е случвало да задържам пари, защото ту единият го няма, ту другият и така”.

Скандал в столично школо

Записът е предоставен от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система.

„Никак не е редно директорът да си направи сдружение в частна полза, което да дава частни уроци на деца, които са в училището, както и да използва учителите, които са назначени на работа в училището”, коментира Васил Николов, Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна.

Сдружението се нарича „Национален център за деца и младежи в неравностойно положение“ и е регистрирано като неправителствена организация през 2015-та – на същия адрес, на който е и 78-мо училище в Банкя. За управител е посочен зам.- директорът – Атанас Паскалев.

„На Facebook страницата на сдружението са написали, че разполагат с басейн, който е на училището, че разполагат със спортни игрища – всичко това е базата на училището. Сдружението си ги ползва безплатно, за да генерира приходи в частна полза”, обяснява Васил Николов.

Сдружението е създадено от директора, потвърди самата тя, а целта – да се помага на децата със специални образователни потребности чрез допълнителна работа с логопед.

„Има деца с много сериозни говорни дефекти, където родителите трябва да понесат своята отговорност – финансова и гражданска. И ние предлагаме тази социална услуга”, заяви Весела Неделчева, директор на 78 СУ „Христо Смирненски” – Банкя.

От регионалното управление по образованието са започнали проверка по случая.

„Има изнесени данни за конфликт на интереси, евентуален. Данни за ползване на общинска собственост от неправителствена организация”, обясни Ваня Станчева, РУО-София град.

В писмо от столична община вече потвърдиха за открито нарушение.

„Педагогически специалист не може да извършва срещу заплащане обучение на деца, с които работи и в училището, ако това заплащане е от името и за сметка на учениците“.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Скандал в столично школо: Бизнес с частни уроци на територията на училището ВИДЕО"

Какво мислите?