Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Слави Трифонов срази българските партии с много силни думи
Слави Трифонов срази българските партии

Слави Трифонов срази българските партии с много силни думи

Трифонов написа много силни думи в своя профил във Фейсбук, видя КОЧ

31 711 988 лева. Това са парите, които партиите в Парламента си гласуваха да получат през 2019 г. от субсидията. Това са нашите пари. И те отново ще ги вземат от нас, против волята ни. Защото волята на 2 516 957 българи, изразена на референдум, беше повече от ясна – да им даваме около 3 милиона лева и да спестим 29 милиона годишно. Да ги спестим ние. Но всъщност ги спестяват те. За себе си.

Слави Трифонов срази българските партииПоследните официални отчети на партиите са от началото на 2018 г.

Според тях ГЕРБ имат на влог над 17 милиона лева, БСП разполагат с 4,7 милиона лева, ДПС с 4,6 милиона лева, ВМРО с 1,8 милиона, НФСБ с 1 милион, АТАКА с 900 000, а „Воля“ с 1,4 милиона. Общо 31,4 млн. лв. И това са натрупаните суми от партиите до началото на тази година. А тази година те получиха още милиони – ГЕРБ получиха 12,6 милиона, БСП – 10,5 милиона, „Обединени патриоти“ – 3,5 милиона, ДПС – 3,5 милиона и „Воля“ – 1,6 милиона.

Това означава, че сумите, които партиите са натрупали в банки и трезори ще са се увеличили и ще надхвърлят значително 31,4 млн. Това е така, защото през 2018 г. нямаше избори, на които партиите обикновено харчат най-много пари.

Всъщност, благодарение на огромните субсидии, партиите излизат на печалба и през годините, в които има избори.

С приблизителна точност може да заключим, че в началото на 2019 г. партиите в Парламента ще разполагат с около 40 милиона лева спестени пари. Тези милиони ще останат непокътнати в банките и в края на 2019 г., защото през годината партиите ще имат да си харчат онези близо 32 милиона лева субсидии, които си гласуваха и с новия държавен бюджет.

Нашите политици отказват да намалят огромните си субсидии и трупат получените пари на влог. Защо?

На този въпрос министър-председателят Бойко Борисов отговори от името на своята партия: „Защото от тях пра’име непрекъснато дарения“.

Всъщност, ГЕРБ наистина правеше немалки дарения от своята субсидия – през 2012 г. партията дарява 3,4 милиона лева, като огромна част от парите отиват за пострадалите от наводнението в село Бисер. През 2013 г. ГЕРБ дарява общо 3,1 милиона лева. И изведнъж щедрото сърце на партията става каменно – през 2015 г. ГЕРБ дарява… едва 183 000 лева, през 2016 – 106 000 лева, през 2017 г. – 157 000 лева.

Другите партии далеч не са по-щедри – за последната година ДПС са дарили 105 000 лева, а БСП – 28 000. Особено щедро е дарението на „червената“ партия от тази година – те помогнаха на пострадалите от наводненията в Роман с перилни препарати, кофи и дезинфектанти. И всичко това – на фона на милионите лева партийни субсидии.

Няма никакво съмнение – 11 лева партийна субсидия не е нищо друго, освен нагло и безочливо източване на джоба на данъкоплатците.

Все пак, аз, като председател на Инициативния комитет на проведения референдум, касаещ и партийната субсидия, предлагам на партиите вариант, при който да измият поне малко огромния срам. Сега ще се обърна към тях:

„Скъпи български партии, наричам ви „скъпи“, защото държите на влог около 40 милиона лева наши пари, на данъкоплатците. И не само държите тези пари на влог, а и трупате още, докато ни казвате, че дарявате.

Месец декември е месецът, в който хиляди българи намират смисъл да отделят лични пари за благотворителната кауза „Българската Коледа“. Даряват по вътрешно убеждение, не насила – както е в случая с партийната субсидия. Вие също имате възможност да дарите – ако искате убедено, ако искате измъчено. Все тая.

С онези 40 милиона лева наши пари може да се включите в кампания, която аз ще нарека „Българската Коледа“ и за българските политици“. Тази година каузата „Българската Коледа“ е в помощ на българските деца с тежки заболявания и увреждания.

Скъпи български партии, вие нямате обоснована нужда от тези милиони, които държите на влог, но тези български деца имат реална нужда от финансова подкрепа. Тази нужда е още по-крещяща на фона на болната ни здравна система и на фона на всички простотии, които се случиха във Фонда за лечение на деца в чужбина. Фонд, който даже закрихте.

Скъпи български партии, вие имате право на избор – да продължите да трупате нашите пари на влог или да направите това, което правят хората от народа – да дарите за българските деца в нужда. Вие, скъпи български политици, от народа ли сте?

Източник: Варна24

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?