Home » ЗА МЪЖЕТЕ » След пиенето на белина срещу ковид, българите изкупиха йода от аптеките, заради страх от ядрена война
След пиенето на белина срещу ковид българите изкупиха йода от аптеките заради страх от ядрена война

След пиенето на белина срещу ковид, българите изкупиха йода от аптеките, заради страх от ядрена война

Собственици на аптеки отбелязват, че има повишено търсене на йодни медикаменти през последните няколко дни. А причината са опасения от ядрена война.

За последните 6 дни количествата от продадените йодни медикаменти у нас се равнява на тези, които се продават обикновено за цяла година.

„През последните 3-4 дни имаме 300% ръст на йодни тинктури, на келпа и на калиев йодид таблетки“, информира председателят на Асоциацията на аптеките Николай Костов пред Bulgaria On Air.

Повишеното търсене е заради информация за повишен радиационен фон в областта на Чернобил. Място за паника няма и специалистите съветват да не се приема йод без причина.

„БАН отговори на мой въпрос, че в момента няма повишена радиоактивност. Ето защо казвам категорично за този момент – не трябва да се приема йод. При сигнал за авария трябва да се приемат тези таблетките първите 1-2 часа. След 5 часа тяхната ефективност намалява 10 пъти“, уточни ендокринологът д-р Малина Петкова.

Всеки човек има различна нужда от йод за производството на своите йодни хормони. Колкото е по-млад човек, толкова по-голяма нужда има, казва ендокринологът. А хората със заболявания на щитовидната жлеза трябва да се консултират с лекар преди да приемат такива медикаменти.

Медикаментите на йодна основа се използват основно като добавки. А правителството отпусна 4 млн. лева за допълване на държавния резерв, ще бъде купен и калиев йодид.

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

About Цветан Славчев

Какво мислите?

Ko4.bg във Facebook