img
Home / БЪЛГАРИЯ / След 25 октомври режим на тока в цялата страна?

След 25 октомври режим на тока в цялата страна?

/
/
/
287 Views

Крах на електроснабдяването очаква след 25 октомври както София, така и цяла България. Лошата новина сподели изпълнителният директор на „Булгаргаз“ – Николай Павлов.

Окончателното ни предложение за поскъпването на природния газ ще бъде внесено на 1 ноември, сега направихме само първите изчисления. Но виждаме криза, Европа признава – стигна се до 120 евро на мегаватчас.

През юни 2020 година цената беше само 5 евро. Така Павлов обясни защо държавната компания иска ново голямо поскъпване на синьото гориво – ето с колко.

Заявлението на „Булгаргаз“ засега е за 124.76 стотинки на мегаватчас. Но само за последните 3 дни има 20% ръст на борсите, предупреди директорът на „Булгаргаз“. А за октомври се чакат с 50 до 150 лева увеличения на сметките за ток по прогноза.

По отношение на „Топлофикация София“, на директен въпрос дали ще се стигне до спиране на доставките на газ и проблем с тока в столицата, Павлов не отговори точно – 131 млн. лева са просрочените задължения на топлофикационното дружество, като до края на годината редовно нараства до 200 млн. лева.

Всички останали дружества плащат, каза Павлов. Той напомни, че в Европа като не плащаш, ти спират газа. Ако „Топлофикация София“ не плати дълга си до 25 октомври, то може да бъде спрян газа до дружеството – т.е. до „Булгаргаз“ и дори компанията да иска, да не може да направи доставки на когото и да е, не само на „Топлофикация София“.

Това значи не просто криза в София, ами в цяла България – защото енергийната система в София едва ли ще издържи, а ако не издържи, това ще повлече ефект на доминото в цялата страна. Павлов обаче подчерта, че откакто е директор, никога „Булгаргаз“ не е стигал до положение да не плати на доставчиците на газ в края на годината.

Високата цена на електроенергията беше „внесена“ в България. Едва 6-8% от тока у нас се произвежда от природен газ. В Европа не успяха да си запълнят и газовите хранилища, продължи да изброява Павлов. Няма да допуснем недостиг на газ, имаме доставки и от Азербайджан, увери Павлов.

В момента доставяме доста по-малко от възможното от Азербайджан заради несигурност на доставките през Сидерокастро – при забавяне на доставка, може да се наложи да се купува газ на текущи цени, което да значи по-скъпо! Уточнението за несигурността на доставките беше направено преди време от самия Павлов публично.

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook