Горещи новини

Слух №1 в държавата: Готви ли се Домусчиев за министър-председател?

Домусчиев за министър-председател

С ефектната покупка на най-голямата медийна група у нас – Нова телевизия, бизнесменът Кирил Домусчиев прави заявка за политическа кариера, коментира се усилено в сградата на Народното събрание сред всички парламентарни сили.

За аналогичен пример се сочат кариерите на италианския магнат Силвия Берлускони и чеха Андрей Бабиш. И двамата станаха министър-председатели, след като овладяха ключови сектори от националния бизнес, а после изкупиха могъщи медийни компании, които ги катапултираха към управленския връх на държавата.

Берлускони пък притури към капитала си и „бисера в огърлицата“ – футболния отбор „Милан“. С това приликите с Домусчиев стават осезаеми.

Едър бизнес + Медии + контрол над футболния шампион и агитките = Политика. Тази формула е класическа за прехода на олигархията към реалната управленска практика.

Че Домусчиев очевидно се стяга за премиер на България, намеква и статия в българската секция на радио „Дойче веле“.

Там също се припомня за Бабиш, както и факта, че Домусчиев – освен едър индустриалец, заема възловия пост шеф на най-голямата работодателска организация у нас – КРИБ. В същото време държи контрола върху футболното първенство, бидейки собственик на шампиона, на фирмата, която притежава правата за излъчване на мачовете, както и на телевизията, която ги излъчва.

„Стяга ли се Домусчиев за премиер“, питат в „Дойче веле“ и въпросът им изглежда по-скоро риторичен.

В подобен контекст някои анализатори правят аналогия и с устрема на банкера Цветан Василев да овладее най-важния политически пост в държавата през 2012-2013 г. Именно в този период Василев смрази отношенията си с Бойко Борисов, който реши да изтегли държавните пари от КТБ. Тогава банкерът реагира, бабувайки на проекта на Николай Бареков „България без цензура“, което пък го смрази с доскорошните му покровители от ДПС.

„Ще стана министър-председател“, заричал се е Цветан Василев пред свои колеги и съмишленици, и това е публична тайна.

В онова време Василев разчиташе както на „България без цензура“, така и на ТВ7, в която се изсипваха стотици милиони и която в определени моменти изпреварваше по рейтинг държавната БНТ. Василев притежаваше и футболен тим – пловдивския „Ботев“.

Както и да се развият събитията оттук-нататък, покупката на Нова телевизия буди разнопосочни страсти и коментари. Основният въпрос е дали КЗК не отряза чешкия милиардер Петер Келнер от сделката, за да може именно Домусчиев да влезе с апломб в електронната медия. Каква е била цената на подобно решение и дали ГЕРБ не си вкарва автогол, като овластява с такава мощ уважавания шеф на КРИБ и собственик на „Лудогорец“?

Автор: ПИК

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Слух №1 в държавата: Готви ли се Домусчиев за министър-председател?"

Какво мислите?