Горещи новини

Споделям от опит! Ето как да накарате орхидеята да оживее, да цъфти и ухае в продължение на много години.

Eto kak da nakarate orhideqta da cyfti

Орхидеите, поради тяхната визуална привлекателност и издръжливост, са любими на много градинари. За да могат тези грациозни растения да ви радват със своето здраве и красота в продължение на много години, е необходим специален подход и грижи.

Използването на естествени методи за грижа насърчава активното развитие на кореновата система и обновяването на листата и е особено важно за постигане на обилен цъфтеж.

Един от ефективните методи, който позволява на орхидеите да се развиват по-добре, е азиатската техника за стимулиране на растежа.

Характеристики на азиатския метод за грижа за орхидеи

Орхидеите символизират изисканост и нежност. Често срещани в Европа, тези екзотични красавици имат живи цветове и пищни листа.

Видът Фаленопсис или орхидея пеперуда е най-популярен сред градинарите. Този вид предпочита умерени температури от около 20 градуса, достатъчно светлина без пряка слънчева светлина и висока влажност на въздуха.

Важно е редовно да наторявате растението и да му осигурявате навременно поливане, предотвратявайки преполиването, което може да доведе до загниване на корените.

Процедурата за съживяване на орхидея

За да се стимулира растежа на корените и листата, се препоръчва използването на азиатския метод. Първо трябва старателно да почистите и подрежете корените на орхидеята, след което да ги изсушите.

орхидея гъсти корени

Нарежете няколко скилидки чесън в стъклен съд, добавете вода. Оставете сместа да престои няколко часа, прецедете и поставете орхидеята с корените надолу в нея за известно време. След като я подсушите, обърнете орхидеята с корена нагоре в долнатата част на пластмасовата бутилка, като поддържате необходимата влажност чрез редовно оросяване на вътрешността. Отгоре покрийте с отрязаното гърло на бутилката, така че да се образува нещо като парник (не забравяйте да направите отвори в бутилката, за да „диша“ орхидеята. След месец ще видите появата на нови корени и листа.

орхидея стимулант с чесън

Инструкции за грижа

Поставянето на орхидеи в прозрачни саксии позволява по-добър достъп на светлина до корените. Важно е да се осигури на растението достатъчно ниво на светлина и въздух.

За предпочитане е да поливате орхидеи, като ги потапяте в купа с вода, като използвате дъждовна или дестилирана вода. Оптималната среда за техния растеж ще бъде влажна зона, като баня или оранжерия, където се създават идеални условия за влажност. Важно е да избягвате пряка слънчева светлина, преполиване и внимателно да подрязвате корените, за да удължите живота им.

розови орхидеи

За да стимулирате цъфтежа на орхидея, е важно да следвате определена последователност в грижите: правилно регулирайте подаването на торове и вода, внимателно почиствайте листата от прах и мръсотия, а също така поддържайте въздуха в стаята свеж, докато осигуряване на температурен режим не повече от 20 градуса по Целзий.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Споделям от опит! Ето как да накарате орхидеята да оживее, да цъфти и ухае в продължение на много години."

Какво мислите?