Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Стари поверия, които не трябва да подценявате: Никога не засаждайте тези дървета в близост до къщата – носят нещастие и зло!
Стари поверия които не трябва да подценявате: Никога не засаждайте тези дървета в близост до къщата - носят нещастие и зло!

Стари поверия, които не трябва да подценявате: Никога не засаждайте тези дървета в близост до къщата – носят нещастие и зло!

Точно както се смята, че някои растения носят щастие и просперитет или имат лечебни свойства, има и вярвания, че някои растения могат да донесат нещастие на тези, които живеят с тях.

Смята се, че всяко растение символизира нещо и има определено действие и много от тези вярвания са останали в хората и до днес.

Например, всеки знае, че дъбът и дрянът са специални растения, които са синоним на здраве , а за определени дървета често могат да се чуят митове и легенди, които биха всяли страх в костите и на най-смелите.

Акация

Казват, че акацията не е добро дърво. Старите казват, че не трябва да е близо до къщата. Наричали го „нерод“ („без дърво“), а присаждането на това дърво се смятало за оскверняване.

Бреза

Плодовете никога не се консумират пресни, а самите дърва никога не се секат, нито се използват за палене на огън. Ако някой клон се отчупи сам, от това дърво се правели яремове или конуси за стан.

Орех

Ядките са неизменна част от трапезата ни. Става дума за дърво, което предизвиквало голяма почит, но и страх . Смятало се, че не е добре да има орех близо до къщата, както заради корените, които могат да съборят дома, така и заради сянката, която пада върху къщата, за която се вярвало, че предсказва смърт. По същия начин не е добре да седите на сянка на орех.

Туя

Туята се сади на гробища и далеч от дома, защото е отровна. Когато е в градината се отразява зле на децата и те често се разболяват, без дори да знаят защо.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?