Горещи новини

Стоичков в европарламента: Защо ни делите? Не сме държава втора и трета ръка!

Hristo Stoichkov za Shengen

След мощната си рекламна кампания Христо Стоичков се прояви и като политик.

Легендата на световния футбол Христо Стоичков разби Карл Нехамер по повод упоритостта на Австрия и категоричното „не“ на канцлера за пълноправното приемане на България в Шенген.

Носителят на „Златната топка“ наруши дългото си мълчание по политически теми и разкритикува остро Нехамер пред журналисти в Брюксел по темата Шенген:

„Как да бъдеш доволен от това, че ти дават по въздух и по вода, а по суша не ти дават. Няма как да го разбера аз. Ако даденият господин, нали, Нехамер не знае, че по Дунава няма вода, ние ще му спомним.

Ако не знае, че футболът се играе на терени, ще му пратя там един, не един, два гола. Защото във Виена вкарах два. И във Виена – това там ми е най-красивият гол, да види, че мога само по суша да вървя, иначе нямаше как да стигна до Виена, ако не беше по суша“, отсече Стоичков пред медиите.

България беше приета в Шенгенското пространство и в „Air Schengen“ на 31 март тази година с благословията на Австрия, но само по въздух и по вода, при това след голяма борба с Виена и въпреки няколкото доклада с отлични оценки за работа на граничните ни полицаи по опазване на външните сухопътни граници на Европейския съюз.

В емоционалната си реч от трибуната в Брюксел, в сърцето на Европа, на конференция по темата как ЕС съюз може да подкрепи развитието на спорта и да насърчава младите, Стоичков беше категоричен:

„Аз не знам кои са хората, които не ни искат. Аз винаги ще си защитавам държавата. Не сме втора или трета ръка. Искахте да сме в Шенген, всички да бъдем равни, не може ти да ме делиш мен по вода и по суша. Няма как да допусна, че ще имам Шенген по вода и по въздух, а по земя няма как да бъда.

Как да стигна до Австрия по вода? Да му припомним на този господин, че футбола го играем по суша, а не по вода. Няма как всички в Европа да са „за“, а един човек да каже „не“, беше пределно ясен в речта си Камата.

„Аз винаги ще си защитавам държавата! Не сме втора или трета ръка! Да се научи австрийският вътрешен министър къде е България и какво е дала на света. Искаме да се чувстваме равнопоставени в голямото европейско семейство“, натърти Христо Стоичков от трибуната в Европейския парламент.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Стоичков в европарламента: Защо ни делите? Не сме държава втора и трета ръка!"

Какво мислите?