img
Home / БЪЛГАРИЯ / Стотици изпратиха проф. Вучков: Обичахме го, нямаше друг като него СНИМКИ

Стотици изпратиха проф. Вучков: Обичахме го, нямаше друг като него СНИМКИ

/
/
/
331 Views

Стотици се стекоха в столичния храм „Св. Седмочисленици” днес за последно „сбогом” с яркия и неуморим професор Юлиан Вучков, научи ko4. Интелектуалецът издъхна на 83 години, в неделя, навръх националния празник 22 септември, внезапно покосен от инфаркт.

Църквата бе препълнена най-вече от непознати и за професора, и за роднините му хора – негови верни почитатели, които искрено скърбят за раздялата с любимеца си от телевизионния екран. „Обичахме си го, нямаше такъв като него.“, плачеха възрастни жени, които никога не са виждали твореца на живо. Мнозина в църквата споделяха, че за първи път професорът, успявал да събуди със словото си и най-апатичните, мълчи и около него цари тишина.

Стотици изпратиха проф. Вучков

Съболезнования край ковчега на професора приемаха неговия полубрат Михаил Петров (крайният вляво) и „хората, които се грижеха до последно за него“ по думите на Карбовски – моделката Алина Дуарте и иконома му Виктор

Сякаш по традиция, политици не дойдоха. Единствено соцлидерката Корнелия Нинова дойде да изпрати учения. Един от първите, пристигнали в храма, беше финансистът Кольо Парамов, близък приятел на професора през годините.

Стотици изпратиха проф. Вучков

Стотици изпратиха проф. Вучков

Часове наред чакаха столичани, за да се сбогуват с професора

С професора дойдоха да се простят Искра Радева, Христо Гърбов, Велизар Енчев, Милен Цветков, певецът Васил Петров, Фънки.

„Сериозен човек, сериозен мъж. Доказа се във времето като един от най-чистите личности на времето, който успя да пресъздаде прехода в най-естествения му план. Тази голяма истина, която той разкриваше в целия хоризонт във всичките си предавания, доказа, че има поне 5 човека в България, които могат да я назоват лицево, ясно и точно и да разкрият тази истина цялостно. Той е един от петимата. Дано не приемем, че е един от последните“, сподели пред Lupa.bg финансистът Кольо Парамов, който бе приятел на проф. Вучков.

Стотици изпратиха проф. Вучков

Певецът Васил Петров дойде на опелото с годеницата си

„Той можеше да си позволи да казва всякакви неудобни истини, защото си бе извоювал името на човека-институция.“, коментираха негови колеги от списание „Театър“, които никога няма да забравят преживяното заедно с яркия и винаги пламенен в тезите си учен. Наследницата му на поста – театроведката Кева Апостолова, се разплака. Тя не скри учудването си, че професора е изпратен в последния си път от „странни хора“, които никога не е виждала около него.

Стотици изпратиха проф. Вучков

Корнелия Нинова бе сред първите, дошли да се сбогуват с проф. Вучков

Стотици изпратиха проф. Вучков

Стотици изпратиха проф. Вучков

Йоло Денев дойде с букет за покойника

Стотици изпратиха проф. Вучков

Искра Радева разказа, че се познава с Юлиан от „над 40 години“

Стотици изпратиха проф. Вучков

Мартин Карбовски дойде в църквата заедно с Милен Цветков

Стотици изпратиха проф. Вучков

Съболезнования до ковчега приемаше братът на Юлиан Вучков – актьорът Михаил Петров, а плътно до него бяха хората, които се грижеха за бита на професора – Алина Дуарте и Виктор. „Прави чест на брата на професора, че застана до него за последно, макар да бяха дълги години в лоши отношения“, коментираха запознати с драмата в семейството.

Трима свещеници извършиха опелото на покойника, а множеството запали свещи. Къде ще бъде погребан професорът, коментираха мнозина. Негови близки познати обясниха, че най-вероятно Юлиан Вучков ще бъде положен в гроба на майка си. Други обаче твърдяха, че ученият ще бъде кремиран, а урната му положена в Централни гробища.

Снимки: Агнес Методиева

Лупа

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!