img
Home / ЗА ДАМИТЕ / Супер бързо кисело зеле без захар или оцет: Витаминна бомба, която има вкус и издържа цяла зима!

Супер бързо кисело зеле без захар или оцет: Витаминна бомба, която има вкус и издържа цяла зима!

/
/
/
317 Views

От Ко4 открихме най-лесната рецепта за кисело зеле в кулинарните сайтове. Нямате нужда от марината с оцет и се наслаждавате само на истинско хрупкаво ферментирало зеле.

Всичко е лесно и бързо, а резултатът – като от най-сложните бабини туршии! Ето рецептата за Супер бързо кисело зеле без захар и оцет:

Имаме нужда от:

За буркан от 3 л:
3 кг есенно зеле
200 гр моркови
10 цели червени чушки
5 зърна хвойна
3 дафинови листа
75 гр морска сол
На 1 кг кисело зеле:
50 – 100 г моркови
1 с. л. едра сол
дафинов лист
2-3 цели червени пиперки
1-2 зърна хвойна

Метод на приготвяне:

1. Измийте зелето и отстранете кочана и повредените листа.

нарязано зеле

2. Нарежете го на дълги ленти с дебелина около 3-4 мм.

Ако го нарежете твърде фино, то ще омекне по време на ферментацията.

зеле в купа

3. Поставете зелето в голяма купа, посолете и разбъркайте с ръце, така че зелето да пусне сока.

4. Настържете морковите на тънки ивици на ренде.

настъргани моркови

5. Смесете зелето с моркови, добавете черен пипер, хвойна, чушки и още малко сол.

Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно тези съставки.

зеле с моркови

зеле за туршия

6. Прехвърлете зелето в съд, измит със сода за хляб, и изплакнете добре под течаща студена вода.

След като напълните 1/3 от зелето в буркана, притиснете добре с дървена лъжица и добавете дафиновия лист, който поставяте върху стените на буркана. Допълнете догоре със зеле.

кисело зеле приготвяне

зеле в буркан

Ако не обичате черен пипер, пресни чушки или дафинов лист, не е нужно да ги добавяте.

7. Накрая изсипете отделения зелев сок от купата в буркана.

Покрийте съда с капака, без да го затягате плътно, и поставете буркана върху чиния или поднос (сокът може да изтече по време на ферментацията).

буркани с кисело зеле

8. Оставете зелето да ферментира в продължение на 4-7 дни при стайна температура (процесът на ферментация ще започне на следващия ден).

По време на ферментацията, набодете зелето на няколко места с шиш 2 до 3 пъти на ден, за да отделите въглеродният диоксид.

Ако не направите това, зелето може да се развали или да замирише.

лесна рецепта кисело зеле

9. Можете да опитате зелето след 4-5 дни.

Ако е достатъчно кисело, можете да затворите плътно бурканите и да ги съхранявате на хладно място в изба, килер или хладилник.

Желаем ви добър апетит!

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook