Днес от Ко4 ще ви издадем тайната на много пухкаво домашно тесто за хляб – ако поне веднъж сте опитвали домашен хляб, няма как да не сте усетили разликата с купешкия. Закваската за хляб обаче си има своите тънкости, предавани от домакиня на домакиня.
Днес ще ви разкрием тайната на най-пухкавото тесто за домашен хляб – всичко, приготвено с него, става тройно по-мекичко и въздушно като облак!
Пухкаво тесто за домашен хляб
От посоченото количество съставки излизат около 1,5 кг тесто. Обикновено се използва наведнъж, но може да се съхранява и във фризера. Но е по-добре тестото винаги да е прясно. Ако смятате, че количеството тесто е твърде много, разделете наполовина всички съставки.
Продукти:
За кваса:
10 г суха мая (30 г ако е прясна)
0,5 чаши гореща вода
супена лъжица кристална захар
Няколко супени лъжици обикновено брашно
За хляба:
1 кг пресято брашно
2 супени лъжици водка
2 яйца
200 г масло (предварително го извадете от хладилника, за да омекне)
2 супени лъжици слънчогледово олио
1,5 чаши прясно мляко
3 супени лъжици заквасена сметана
0,5 чаши кристална захар
Чаена лъжичка сол
Приготвяне:
В топла, но не гореща вода, разтворете маята и захарта .
Добавете няколко супени лъжици брашно (плюс или минус), като се фокусирате върху консистенцията – за да стане сместа гъста като заквасена сметана.
Засега оставете сместа настрана, за да се захване маята.
Междувременно можете да разбиете яйцата и захарта за тестото.
Когато маята шупне, добавете я към яйчената смес и разбъркайте. След това добавете водка, олио и масло, заквасена сметана и сол към сместа.
Разбъркайте всичко с бъркалка. Сега е ред на брашното.
Добавете го на порции, като бъркате тестото с бъркалка. Когато тестото се сгъсти, започнете да месите с ръце.
На този етап добавете само половината от посоченото количество брашно.
Покрийте тестото и го оставете да втаса за един час.
Когато това време изтече, добавете останалото брашно и разбъркайте добре.
И отново покрийте, оставете да престои още един час.
След това време тестото ще прилича на облак – не само ще нарасне почти 3 пъти, но и ще се усеща ефирно мекичко в ръцете ви.
Вече е готово за обработка и оформяне на всякакви кифлички, питки, пайове и по принцип всякакви сладкиши.
Да ви е сладко!