Тайната на най-вкусните Новогодишни ребърца – сочни и месцето се разпада от кокала!

Тайната на най-вкусните Новогодишни ребърца - сочни и месцето се разпада от кокала!

„Поздрави, скъпи приятели и уважаеми домакини. Днес ще ви представя една рецепта за приготвяне на най-сочните ребра. 

Цялата тайна всъщност е в маринатата и начина на печене. Вярвам, че ще ви хареса и ще заеме важно място на вашата празнична трапеза. И съм сигурна, че ще ги хапнете с наслада“ – така започва писмото на нашата читателка Валентина. А ето и нейната изпитана рецепта за най-вкусните новогодишни ребърца:

Най-сочните новогодишни ребърца

Продукти: 

  • Свински ребра с месестата коремна част (моето парче е 3,5 кг)

За първата марината:

  • 10 скилидки чесън
  • 3-4 чаени лъжички трапезна сол
  • черен пипер
  • розмарин
  • 50 мл олио

За втората марината:

  • 150 г гъст доматен сос
  • 1 с. л. олио
  • 2 с. л. соев сос
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • черен пипер

Приготвяне: 

Отцедете излишната вода от месото, като го потупвате с хартиена кърпа, която ще абсорбира влагата. Отстранете жилките и излишната мазнина от парчето. С остър нож се правят разрези по посока на ребрата, за да се реже по-лесно после, но и да поеме по-добре подправките.

почистване месо

Пригответе първата марината: смесете чесъна, солта, черния пипер и малко розмарин в хаванче, добавете малко олио и направете хубава паста. Намажете добре месото отгоре и отвътре на разрезите с тази смес от чесън и подправки.

мариноване месо

След като намажете месото от двете страни, нарежете ребрата с остър нож и ги отделете от месото, след което го овкусете със същата марината и отвътре. Така цялото месо ще поеме хубавите аромати.

ребра рязане

Така приготвеното месо е готово за пакетиране. Увийте го в прозрачно фолио за печене (не за свежо съхранение, а за печене), след което го завийте в алуминиево фолио и го оставете в хладилник за поне 5-6 часа, най-добре цяла нощ.

ребра в марината

мариновани ребърца

При приготвянето на такова празнично месо не бързайте, ако искате да се получи перфектно. След като почине месото може да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 1 час и 30 минути.

ребра за печене

След това пригответе втората марината: в купа сложете 150 г гъст доматен сос (или салца), 1 супена лъжица олио, 2 супени лъжици соев сос, една супена лъжица малсамов оцет и черен пипер на вкус. Извадете месото с ребрата от фолиото и го намажете внимателно с втората марината.

марината печени ребра

ребърца с марината

Върнете месото да се пече по следния начин: намазвате едната страна и печете 20-25 минути, след това го обръщате на другата страна и печете още 20-25 минути, през цялото време на 180 градуса.

Когато слагате месото в тавата да се пече (с втората марината), най-добре е да застелете тавата с хартия или да сложите малко вода, за да не загори.

печени ребра

печени мариновани ребра

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Тайната на най-вкусните Новогодишни ребърца – сочни и месцето се разпада от кокала!"

Какво мислите?