img
Home / KO4 STORY / Това е най-ужасяващият и смъртоносен морски случай, 9 хил. души загиват в кораба на смъртта (СНИМКИ)

Това е най-ужасяващият и смъртоносен морски случай, 9 хил. души загиват в кораба на смъртта (СНИМКИ)

/
/
/
1241 Views

Всички сме чували за потъването на лайнера Титаник – трагична история, вдъхновила редица филми и книги. Но не се заблуждавайте, че това е най-ужасяващият морски случай. Далеч по-брутална е съдбата на немския лайнер Вилхелм Густлоф, известен като Корабът на смъртта. Именно, след качването си на него през януари 1945 година, намират смъртта си близо над 9 000 души, сред които основно жени и деца.

В началото на 1945 година краят на Втората световна война все още не е факт. Съветските войски настъпват освирепели към Германия, а населението там се опитва всячески да съхрани живота си.

В търсене на спасение повече от 10 000 души, сред които германци, поляци, литовци, естонци и други, се качват на лайнер, побиращ под 2 000 души. Но именно този техен избор е най-голямата им грешка.

Това е най-ужасяващият и смъртоносен морски случай, 9 хил. души загиват в кораба на смъртта (СНИМКИ)
 

Когато Вилхелм Густлоф тръгва от Данцинг, той е забелязан от съветските войски. Щом корабът се оказва в Балтийско море, стрелбата по него започва.

След торпедата още на борда намерили смъртта си много пътници. Други загинали, хвърляйки се от кораба. Трети пък се опитвали да оцелеят във водата, но тя била толкова ледена, че те замръзнали.

Илюминатор от „Вилхелм Густлоф“, спасен през 1988 г.

От всички, качили се на Кораба на смъртта, успели да оцелеят едва около хиляда души, благодарение на спасителни лодки. Други 9 000 хиляди обаче остават завинаги погребани в морските дълбини.

 

Източник: sanovnik.bg

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook