Горещи новини

Това е селцето, в което няма коли, пътища и асфалт! Истински рай на земята

Това е селцетo в което няма коли пътища и асфалт! Истински рай на земята

Гитхорн е чаровно село, което се намира в нидерландската провинция Оверейсел. И то е село, което може би е единствено по рода си в цял свят. Оказва се, че там не съществуват пътища. Няма автомобили.

Селцето е разположено върху система от канали с дължина над 4 мили. Има и много езера. Единственият начин за бързо придвижване е чрез лодка или пеша по прекрасните дървени мостове. Много от къщите са достъпни само по вода. Може би няма много други места в модерния свят, където да е толкова спокойно и човек да се свързва така с природата.

Един от малкото шумове, които посетителите и живущите там чуват е квакането на патици.

Който иска да отиде в селото, трябва да остави колата си в покрайнините му. Намира се на около час и половина с кола от Амстердам. След като слезеш от колата си много близо до центъра на селото. От там избираш дали да се разхождаш, да се качиш на кану или колело.

Жителите на Гитхорн са по-малко от 3000 души. Много от тях живеят на частни острови. Когато се придвижват, освен с кану или каяк, те могат да ползват моторна лодка. Но от специален вид, който работи много тихо, за да не разваля обстановката.

До обществените сгради е осигурен задължителен достъп и чрез мостове

Броят на мостовете е около 180. Почти изцяло са направени от дърво. Почти около всеки има уникална околна среда и атмосфера. Няма как да не се спреш, да поседнеш и да се насладиш. Чувстваш се така сякаш си в приказка.

Има и много прикрити и малки кафенета, в които да спреш и да погледаш какво се случва наоколо.

Може би си мислите, че туристите основно ходят през пролетта и лятото, когато природата цъфти и времето е най-хубаво. Оказва се, че това е и много популярна зимна дестинация. Хората ходят там, за да карат кънки по езерата и каналите. Дори си има мрежа от маршрути за пързаляне.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Това е селцето, в което няма коли, пътища и асфалт! Истински рай на земята"

Какво мислите?