Горещи новини

Трябва ли климатикът да работи през целия ден, или да го пускаме само когато сме вкъщи?

Трябва ли климатикът да работи през целия ден или да го пускаме само когато сме вкъщи?

Горещите дни могат да увеличат сметките ни за ток.

Много хора използват климатици през лятото. Основният въпрос тук е – кое е по-ефективно – да оставим климатика да работи през цялото лято без почивка или да го изключваме през деня, когато не сме си вкъщи, за да му се наслаждаваме?

Екип инженери използваха енергийни модели, симулиращи преноса на топлина и климатичната система, за да отговори на този вечен въпрос: в кой случай ще ви се наложи да премахвате повече топлина от дома си – като правите това непрестанно през целия ден или като отстранявате излишната топлина единствено в края на деня?

Отговорът се свежда до следното – колко енергоемко е отстраняването на топлината от дома ви. Това се влияе от много фактори, като например колко добре е изолирана къщата ви, размера и вида на климатика ви и външната температура и влажност.

В крайна сметка, според изчисленията, ако оставите дома си да се нагрява, докато сте на работа, и го охладите, когато се приберете, може да изразходвате по-малко енергия, отколкото ако го поддържате постоянно хладен. Но зависи, пише businessnovinite.bg.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Трябва ли климатикът да работи през целия ден, или да го пускаме само когато сме вкъщи?"

Какво мислите?