Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Тялото ти ПЛАЧЕ за помощ! 7 опасни симптома, които никога не трябва да пренебрегваме – водят към най-лошото!
Тялото ти ПЛАЧЕ за помощ

Тялото ти ПЛАЧЕ за помощ! 7 опасни симптома, които никога не трябва да пренебрегваме – водят към най-лошото!

Високото кръвно налягане или хипертония – сравнително често срещано заболяване, което може да се случи както на жените, така и мъжете.

Това се случва, когато кръвта циркулира през артериите с налягане, което е по-високо от нормалното. Трябва да се подчертае, че заболяването засяга все по-млади хора през последните години. Постоянен стрес, заседнал начин на живот, лошото хранене, тютюнопушенето и други вредни навици – всички тези фактори могат да доведат до по-ранно развитие на хипертония след 30-40-годишна възраст, разбра КОЧ.

Коварността на заболяването е, че отнема много време и идва постепенно. Ако не се лекува, може да доведе до сериозни усложнения, застрашаващи живота на пациента. Понякога началото идва с редица на вид безобидни симптоми, но именно те са ранни признаци, че трябва да си обърнем внимание. Ето защо е важно навреме да можем да разпознаваме признаците на високо кръвно налягане – така ще можем навреме да се обърнем за помощ към лекарите.

Ето кое налягане е нормално, а кое – високо:

нормално налягане – около 120/80;
прехипертония: 120-139 / 80-89;
хипертония 1 степен: 140-159 / 90-99;
хипертония 2 степен: 160 и нагоре / 100 и по-нагоре.

Много често началото на заболяването преминава почти незабелязано от страна на пациента, тъй като много от тях не обръщат внимание на ранните предупредителни признаци на коварното заболяване.

Основните симптоми на високо кръвно налягане

Неразположение, умора

Много често първите признаци на покачване на налягането са чувството на умора и изтощение без видима причина. Лицето става раздразнително, не спи през нощта, а през деня се чувства сънливо, губи способността да се съсредоточи и т.н.

Мнозина отдават тези симптоми на обикновена умора и не им обръщат много внимание. Но ако налягането в състояние на покой при няколко измервания се окаже увеличено до 140/90, вече е възможно да се говори за лека форма на хипертония.

Главоболие

С развитието на заболяването често се появява главоболие. Може да бъдат болки, пристягане (като „увиване“ на главата с обръч например) или остра болка. Най-често пациентите имат главоболие в задната част на главата и чувството на пулсиране.

Нарушено зрение

Заедно с главоболието често са диагностицирани и проблеми със зрението. В ранните етапи това може да бъде зачервяване на окото, замъглено зрение, двойно виждане, „мушички“ в предната част на очите и т.н.

Често това се дължи на свиване на кръвоносните съдове на зрителния нерв и ретината. Също така, може да има промени във фундуса и атрофични процеси в ретината. Това подсказва, че мозъчното кръвообращение е нарушено заради прекомерния натиск. В този случай има риск от инсулт или на сериозно заболяване, водещо дори до слепота.

Шум в ушите

Пациентите могат да усетят шум в ушите, което е свързано с вазоконстрикция на слуховия апарат.

Болка в гърдите и сърдечни аритмии

Заедно с другите симптоми при пациенти с високо кръвно налягане често се развива болка в гръдната кост и лявата страна на гръдния кош, която често включва и лявата ръка. В същото време може да се появят и сърдечни аритмии ( „застиване“ на сърцето, или „бучка в гърлото“) и сърцебиене. Това е знак, че високото кръвно налягане е причинило значителни промени в сърдечния мускул и артериите. Това може да доведе до коронарна болест на сърцето, стенокардия, сърдечна недостатъчност.

Времето на откриване на ранните признаци на високо кръвно налягане е изключително важно! Не забравяйте, че високото кръвно налягане може да предизвика по-тежко заболяване и животозастрашаващи състояния:

хронична сърдечна недостатъчност;
нарушена памет и процеси на мислене;
проблеми със зрението;
инфаркти и инсулти;
метаболитен синдром и т.н.

Източник: Лекувай.бг

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?