img
Home / ЗДРАВЕ / Учени от Великобритания откриха ахилесовата пета на грипния вирус, идва ли краят на болестта?

Учени от Великобритания откриха ахилесовата пета на грипния вирус, идва ли краят на болестта?

/
/
/
784 Views

Всяка година грипните епидемии убиват стотици хиляди хора. Борбата срещу болестта се усложнява от факта, че вирусът има много разновидности, така че е трудно е да се предскаже кои щамове ще се разпространят в идния сезон. В допълнение, ваксината позволява развитието на имунитет само на един или няколко щама, но не за грипа като цяло.

Британски учени обаче са открили ахилесовата пета на грипния вирус. Експертите са успели да идентифицират определен регион в обвивката на грипния вирус, който не се е променил през последните 50 години. Учените вярват, че ако използват това откритие, може да се създаде по-универсална ваксина срещу болестта.

„Този подход може да се използва не само за създаване на ваксина срещу грип, но и за редица други патогени, с които все още не можем да се борим напълно. Възможно е скоро да има истинска революция в разработването на ваксини“, казва Крейг Томпсън от Оксфордския университет.

Учените вярват, че по подобен начин, можете да се създаде ваксина срещу хепатит и дори HIV, като се анализира как вирусът еволюира в миналото и какви части от него са се променили най-малко.
Здравето

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook