Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините

Mlechnite produkti s naduti ceni

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС.

Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната.

Той обясни, че Украйна е страна, която ползва препарати за производство на зърно и зърнени култури, които са забранени в България. Тези препарати са вредни, категоричен бе фермерът и уточни:

„С това зърно, което се произвежда с тези препарати, се отглеждат всички животни, птици, абсолютно всичко и това идва на нашия пазар“.

По думите му сухото мляко, което се внася от Украйна, е на много по-ниски цени от това, което се внася от ЕС.

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

В предаването „Преди всички“ Шопов отрече твърдението, че има недостиг от 30% на производство на мляко в България:

„Миналата година на много от фермите в продължение на няколко месеца бе отказано да се изкупува млякото. След като има недостиг, как може да не се изкупува млякото?“.

Предпоставката е за по-голям внос от Украйна на по-евтино сухо мляко, което е некачествено, изказа мнението си той.

Фермерите продават произведеното мляко на мандрите. Това се случва със сключен договор, но и двете страни могат да се откажат от договора с едномесечно предизвестие, обясни Димитър Шопов. По думите му до миналата година това не се е случвало. Миналата година обаче е имало период, в който фермерите не е имало къде да си дадат млякото, подчерта той и добави, че по този начин цените се свалят драстично.

Фермерът посочи и друг проблем – според него цените в магазините не са реални:

„Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а в следващия момент сиренето и другите млечни продукти да са с такива надути цени в магазините. Трябва да има някакъв контрол“.

Според него трябва да има контрол по митниците, нерегламентираният внос на палмови мазнини и други продукти, които се вкарват в млечните продукти, да бъде забранен, а мандрите, където са намерени нарушения, да бъдат обявени публично.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините"

Какво мислите?