img
Home / БЪЛГАРИЯ / Физикът от БАН Петър Маркишки обяви какъв рядък феномен ще се наблюдава в небето на 21 януари

Физикът от БАН Петър Маркишки обяви какъв рядък феномен ще се наблюдава в небето на 21 януари

/
/
/
184 Views
loading...

На 21 януари рано сутринта от България ще може да се наблюдава пълно лунно затъмнение.

Това каза в интервю физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науката (БАН), цитиран от „Фокус“.

“През 2019 г. ще се наблюдават общо пет затъмнения – три слънчеви и две лунни. Слънчевите затъмнения ще бъдат частично, пълно и пръстеновидно, а лунните – пълно и частично. Първите две затъмнения ще се случат още през януари – на 6 януари жителите на Североизточна Азия и Япония, както и пътуващите в северната част на Тихия океан ще могат да наблюдават частично слънчево затъмнение, с максимална фаза в 03.41 ч. българско време. По време на максималната фаза Луната ще закрие до 62% от площта на слънчевия диск.

На 21 януари рано сутринта – преди и по време на разсъмване, от България ще може да се наблюдава пълно лунно затъмнение. Частичните фази на затъмнението ще започнат в 05.37 ч. българско време, когато Луната ще започне да навлиза в земната сянка, а в 06.41 ч. започва пълната фаза, когато Луната ще изглежда червеникаво-кафява.

Тя ще бъде ниско над западния хоризонт, поради което трябва да се избере място за наблюдение с незакрит хоризонт от високи сгради или планински възвишения в посока запад”, обясни той. “На 2 юли от южните части на Тихия океан и от Южна Америка ще може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Тъй като на координатите, на които ще се състои, няма суша, екипите, желаещи да наблюдават и фотографират явлението, ще трябва да посетят Чили или Аржентина. Там пълната фаза ще настъпи в късния следобед, а затъмненото Слънце ще бъде ниско над хоризонта. Екипи от професионални и любители астрономи от цял свят ще посетят Чили, включително и група от България”, каза още физикът.

“В нощта на 16 срещу 17 юли от България ще може да се наблюдава частично лунно затъмнение с начало в 23.02 ч. българско време. Максимална фаза на затъмнението ще можем да наблюдаваме в 24.31 ч. на 17 юли, а края на явлението ще настъпи в 02.00 ч. Затъмнението от земната сянка ще трае 2 часа и 58 минути”, обясни Маркишки.

“Последното затъмнение за 2019 г. ще бъде пръстеновидно слънчево. Това е особено красиво явление, случващо се когато Луната е близо до апогея на своята орбита, т.е. когато е най-далеч от Земята. Това явление ще се случи на 26 декември, като пръстеновидното затъмнение ще започне пътя си от Саудитска Арабия в 05.34.24 ч. българско време, ще прекоси Индийския океан, Южна Индия, Шри-Ланка, Бенгалския залив, Малайския архипелаг – островите Суматра и Борнео и ще продължи през океана южно от Филипините.

Максималната фаза ще настъпи в 07.17.36 ч. българско време, когато ще бъдат закрити 94% от площта на слънчевия диск, а останалите 6% ще останат видими около Луната като изящен тънък пръстен. Краят на пръстеновидното затъмнение ще настъпи в 09.00.54 ч.”, каза още физикът

Източник: БЛИЦ

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!