Горещи новини

Царството на жените, където мъжът няма права: Жените имат отделна стая за любовниците си и са главата на семейството

Carstvoto na jenite kydeto myjete nqmat prava

Племето Мосуо е известно като царството на жените и се смята за може би последният матриархат в света.

А именно в това племе жените са тези, които вземат решения и които са начело на семейството. Всяко семейство има 10 или повече членове, но цялото имущество е в ръцете на жените.

Специфично за това племе е, че те практикуват тип „отворен, либерален брак“, където на жените е позволено да имат толкова любовници, колкото искат.

жена мосуо

Всъщност те не са обвързани с традиционен брак, но мъжете, които жената от Мосуо желае, идват в къщата й през нощта, прекарват нощта с нея и трябва да напуснат къщата преди зазоряване. Ако една жена не иска връзка с настоящия си избраник, тя символично поставя мъжки обувки пред вратата си, като им дава да разберат, че мястото му е заето. От друга страна, когато жените от племето искат да покажат на мъжа, че се интересуват от него, тя ще остави вратата отворена, за да я посети през нощта.

жена мосуо с дете

Ако от такава връзка се роди дете, то се отглежда от семейството на майката и получава фамилията на майката, а бащите имат минимален или почти никакъв контакт с децата. Ето защо в техния език няма дума за баща или съпруг. Най-големият мъжки пример за подражание за тези деца е чичото, който в това общество има по-добра позиция от биологичния баща на децата. Чичовците са тези, които се грижат за децата на сестрата, а когато чичовците остареят, братовчедите поемат грижите за тях.

мосуо матриархат

Иначе в миналото племето мосуо е било доста изолирано и почти не е имало контакт с външния свят. През последните години обаче мястото им се превърна в известна туристическа дестинация и те бавно се отварят към света.

Всъщност те се оказаха изключително гостоприемни. Въпреки че мнозина смятат племето Мосуо за последния матриархат в света, факт е, че не можете да сравните тяхната общност с останалия свят, тъй като те са били изолирани дълго време и следователно не могат да бъдат сравнени с ценностите на западния свят.

възрастни жени мосуо

Племето Мосуо все още е много силна общност днес и членовете на племето винаги ги поставят на първо място по отношение на чужденците и туристите. За разлика от останалата част на Китай, където женските деца обикновено са нежелани, тук е желателно да имате дъщеря, защото те са по-ценени от мъжете.

жени мосуо ежедневие

Според правилата на племето момичетата нямат право да носят поли до 13-годишна възраст, когато са официално „въведени в обществото“ и оттогава майките им дават отделна стая, където водят своите любовници. Интересно е, че една жена никога няма да говори за интимните си дела в присъствието на мъж, защото интимността е запазена изключително за жените.

За разлика от много общества по света, където мъжете имат надмощие, в племето Мосуо, живеещо в подножието на Хималаите, жените са глава на семейството. Това е малка етническа общност, живееща в китайските провинции Юнан и Съчуан, близо до границата с Тибет. Състои се от население от около 40 000 души, много от които живеят около езерото Лугу, което се намира високо в Хималаите.

племето мосуо

Племето Мосуо има доста дълга история, датираща от преди 2000 години. Специфичното за това племе е, че те винаги са тачили културата и традицията на матриархата.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Царството на жените, където мъжът няма права: Жените имат отделна стая за любовниците си и са главата на семейството"

Какво мислите?