Горещи новини

ЧУДЕСА СЛЕД ПЕТКОВДЕН! Света Петка цери в скален параклис

ЧУДЕСА СЛЕД ПЕТКОВДЕН! Света Петка цери в скален параклис

Жени зачеват, други се избавят от тежки болести и травми, събират в шишенца сълзите й 

Жени зачеват след дълги години неуспешни опити, други се изцеряват от тежки болести и травми, за които и лекари вдигат ръце.

Това са само малка част от чудодейните изцеления със силата на искрената вяра, които се случват както преди, така и след отминалия в четвъртък Петковден в скалния параклис в пограничното западно градче Трън. Именно в него убежище от своите преследвачи намира света Петка, а години по-късно безчет вярващи откриват спасение.

„Преди броени дни тук се върна една жена, за да благодари. След счупване на ръката и постепенното й зарастване тя свалила гипса. Но дълго време не успявала да я вдигне и раздвижи, просто стояла надолу. Дошла е тук и се е помолила на света Петка, а сега се върна да благодари, защото вече свободно движи ръката си. Това е най-пресният случай, но има още много чудеса“, сподели пред „България Днес“ Магдалена Георгиева, която се грижи за скалния параклис и посреща миряни не само от цяла България, но и от чужбина.

Скалният параклис в Трън  / Снимки: Пламен КОДРОВ
Скалният параклис в Трън / Снимки: Пламен КОДРОВ

Звездна кухня с Мила и Толик

Маги още помни случай на друга жена, която ражда бебе след 15 години опити, три инвитро процедури и много хвърлени нерви, пари и отчаяние.

„Случайно минавали от тук и познат им казал да се отбият и да се помолят на света Петка. След това се върнаха да благодарят, щастливи и доволни, че чудото се е случило и след 15 години мъки те са се сдобили с отроче“, разказва щастливата развръзка пред вестника Георгиева.

Тя отговаря за скалния параклис и за повече от шест години е насъбрала толкова много истории за чудодейни изцеления, че може спокойно да издаде книга на чудесата на света Петка. Важно е да се знае, казва на няколко пъти Магдалена, че в понеделник и вторник параклисът е затворен. Свещеното място вече е в зимно работно време – от 10,30 до 15 ч., и то със задължителна заявка на мобилния й телефон 0888 38 38 77. А когато студът връхлети с пълна сила, параклисът ще отваря само събота и неделя от 10,30 до 14,30 ч., отново само с предварителна заявка от предишния ден. Важно е да се знае още, че понеделник и вторник са неработни дни за Магдалена без значение от сезона.

Магдалена Георгиева
Магдалена Георгиева

Много хора идват в параклиса с молби за детенце и света Петка чува молитвите им. След това идват да благодарят на светията и да разкажат с въодушевление за сполетялото ги чудо.

Чудеса на света Петка в Трън: Момченце проговаря,незрящи проглеждат

Сълзите на света Петка лекуват болести

„Детенце не можеше да говори. Дадох му ключа да отвори параклиса. Сега вече е на 8 години, говори и е в отлично здраве. Изключително много чудеса се случват“, разказва Магдалена.

При друг случай пристигнали майка и дъщеря. Молят се на света Петка да се случат на дъщерята хубави събития и да преодолее налегналите я трудности и перипетии. На другия ден заминава за Холандия. А само няколко дни по-късно щастлива се обажда на майка си, че всичко е наред и затрудненията са преминали. Майка й звъни в скалния параклис и благодари от сърце.

Най-силно въздействие и влияние имат сълзите на света Петка. Те извират и се стичат на определени места по самата скала. Вярващи посетители пълнят шишенца с чудотворната вода, която лекува почти всичко.

„Може и да се пие, но предимно е за компреси. Слага се по дрешката и се облича. Както един мъж дойде и каза, че е сложил водичка на потника, облякъл го е после се е чувствал много добре. Върши истински чудеса и вади хората от тежка и дълбока депресия. На една жена четири години лекарите не могли да й кажат какво й има. Идвайки тук, болежките й отминават“, споделя още Магдалена.

Жената е затрупана с молби от хора от цяла България да събира сълзите на света Петка в шишета и да ги изпраща по спедиторска фирма за тяхна сметка. Много от тях са лежащо болни, за които лекарите вдигат ръце и казват, че не могат да се възстановят.

„Капките обаче се стичат значително по-бавно от минали години. Намаляват все повече и не мога да напълня тубите, които ми дават“, казва стопанката на пещерния параклис.

Капките-сълзи на Христовата мъченица
Капките-сълзи на Христовата мъченица

С лековитата вода от скалата мнозина са изцерили зрението си. Мият очите и лицето си с нея и заредени със силна и почтена вяра, усещат благотворното й въздействие. По същия начин други жени, мъже и деца се излекували от кожни заболявания.

Благодарни хора затрупват скалния манастир с редки икони, дрехи, бебешки чорапи, храна, пари и какво ли още не. Магдалена едва успява да побере даровете в тясното помещение.

„Иконата на „Космическата Богородица“ ни е дарение от признателни хора. Тя се среща само на още 1-2 места. Както и „Богородица Трилетница“. Тя е специално за здраве, благополучие и изцеление на дечица. Както и при разпри и конфликти в семейството. Наречена е така, защото на три години света Анна я обрича на служба на Бога“, разказва Магдалена.

Светицата оставя отпечатъци

И до днес могат да се видят отпечатъците от лявото й стъпало върху скалата до огнището, както и на ръката й заедно с комата хляб, който тя отчупила, преди преследвачите й да нахлуят в пещерата. Когато посетителите се доближат до скалата, могат да се докоснат до следите, да затворят очи и горещо да се помолят за изцеление и благополучие.

Отпечатъците от ръката и крака на светицата са място за молитва и уединение
Отпечатъците от ръката и крака на светицата са място за молитва и уединение

Жените свиват в юмруче лявата си ръка и я поставят на мястото на отпечатъка от ръката на света Петка, а мъжете полагат дясната си ръка върху следата от стъпалото на светицата. Колкото по-силна и истинска е вярата им, толкова изцеряването от различни и тежки болести може да се случи по-скоро.

По същия начин може да се помолите пред неръкотворния образ на Света Богородица, издълбан по дивен начин до входа на скалния параклис.

Твоят коментар

Be the first to comment on "ЧУДЕСА СЛЕД ПЕТКОВДЕН! Света Петка цери в скален параклис"

Какво мислите?