img
Home / СВЯТ / Шефът на Върховната Рада за първи път разкри свръхсекретна тайна, свързана с Евромайдана през 2014 г.

Шефът на Върховната Рада за първи път разкри свръхсекретна тайна, свързана с Евромайдана през 2014 г.

/
/
/
607 Views

Участниците в масовите протестни акции от Евромайдана, разиграли се в центъра на Киев през зимата на 2013-2014 година, са имали резервен план. За това разказва говорителят на Върховната Рада Андрей Парубий, който по онова време е бил комендант на Майдана.

„Когато започнаха разстрелите, не можеха да се правят никакви съвещания, вече беше започнал боят. Първите смъртни случаи бяха нещо наистина страшно – множество ранени, загинали… Това беше голяма трагедия, но нашата цел беше да удържим Майдана. И сега ще ви разкрия една тайна, нещо, което казвам за първи път – имахме резервен план. Ако станеше така,че Майданът се провалеше, трябваше да се преместим към Западна Украйна“, разказва Парубий.

Същността на резервния план била в това да се организира съпротивление срещу властите в страната, което да бъде разположено в град Лвов.

„Доколкото всички съвети и администрации на Западна Украйна се намираха под нашия контрол, ние трябваше да организираме съпротивление там, в Лвов. Когато вечерта на 18 февруари 2014 година ме откараха в болница след отравяне с газ, получих сигнал: „Андрей, не се връщай на Майдана, веднага заминавай за Лвов и организирай там щаб“, разкрива още Андрей Парубий.

Той не съобщава името на човека, който е трябвало да уреди превеждането му във Лвов. „Казах си – това е моят Майдан, няма да ходя никъде!“ Изтръгнах системата от ръката си и се върнах на Майдан в центъра на Киев. Всичките ни сили бяха съсредоточени върху това да го удържим“, спомня си Парубий.

„Идеята да се преместим в Лвов беше обсъждана в много тесен кръг. И сега дори не знам дали постъпвам коректно, говорейки за това. Ако тогава ни бяха нападнали с танкове, щяхме да отстъпим, но не можехме просто така да се разотидем“, казва говорителят на Радата и добавя, че участниците в протестите просто са имали онова усещане, че наистина ще победят.

Шефът на Върховната Рада за първи път разкри свръхсекретна тайна, свързана с Евромайдана през 2014 г.

В края на 2013 и началото на 2014 година в цяла Украйна се проведоха антиправителствени акции на протести, получили наименованието Майдан или Евромайдан. Най-големите протести се проведоха на площада на Независимостта в Киев. В резултат на сблъсъците на протестиращите с полицията загинаха над 106 души.

Именно тези събития доведоха и до бягството от страната на тогавашния президент Виктор Янукович.

Шефът на Върховната Рада за първи път разкри свръхсекретна тайна, свързана с Евромайдана през 2014 г.

Източник: www.blitz.bg

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook