Горещи новини

Ще понесе ли отговорност свекървата, оставила пребитата от сина ѝ Кремена да умре в страшни мъки

Ще понесе ли отговорност свекървата, оставила пребитата от сина ѝ Кремена да умре в страшни мъки

„До петък 22-и февруари българският законодател имаше друг поглед върху проблема с домашното насилие. С публикуването на промените в наказателния кодекс държавата заяви желанието си за по-сериозно противопоставяне на този проблем.“ Това заяви говорителят на прокуратурата във Варна Радослав Лазаров за „Здравей, България“ по повод на бруталното убийство на Кремена в града.

„Мога да кажа, че са констатирани няколко случая, в които пострадалата е била обект на насилие. Част от тези случаи са стигнали до органите на правоохранителната система. В тази част е последвал незабавен отказ от пострадалата, в който тя казва, че отношенията им са се нормализирали“, заяви той.

Лазаров добави, че законовите срокове за една проверка са тримесечни.

„Няма инициирана процедура гражданско-правна по закона за домашното насилие. Ограничение може да е сторено едва след повдигане на обвинение, а такова в случая не е имало, т.е. не е издадена ограничителна заповед“, добави той.

„Проблемът с домашното насилие е много по-всеобхватен от неговото разрешаване с метода на наказателното право. Обществото трябва да възприеме, че домашното насилие не е проблем между съпрузи и между 4-те стени на дома им, а проблем на обществото. Гражданите трябва да усетят сериозността на проблема и на този неприемлив и безобразен феномен“, заяви Лазаров.

„В настоящия етап на разследването нямаме събрани доказателства, които да уличават друго лице в извършването на каквото и да е друго престъпление, свързано със случая. Ако бъдат събрани доказателства за виновно поведение на друго лице, ще бъде издадена заповед за арест“, обяви той.

„Наказателното право регулира обществените отношения в техния най-краен стадии. Превенцията на неприемливото обществено поведение е много по-важно, но не е функция на органите на наказателното правораздаване. Обществото трябва да си даде сметка, че домашното насилие е неприемливо и всички трябва да положим усилия за преодоляването му“, завърши експертът.

На 24 февруари тази година в жилището, наето от семейството, Борислав пребил съпругата си до смърт. След това се обадил на майка си да дойде да му помогне да си изнесе багажа. Прибрал си вещите – личен багаж, телевизор и др., и двамата напуснали дома, като оставили пребитата жена, без да ѝ окажат нужната помощ.

По всяка вероятност през това време Кремена, пребита от Борислав Николов, е била в съзнание, защото дошлите полицаи, след като разбили вратата, установили, че тя е била заключена отвътре. Униформените отишли на адреса след подаден сигнал от майката на жертвата, която безуспешно се опитвала да се свърже с нея по телефона. Влезли през балкона на жилището и открили 40-годишната жена мъртва.

Причина за смъртта е черепно-мозъчна травма – кръвоизлив под твърдата обвивка на мозъка. При такава травма кръвоизливът се натрупва и постепенно пострадалият започва да губи съзнание. Може да има „светъл период“ от няколко часа, но ако не се потърси помощ, се получава компресия и настъпва смърт.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Ще понесе ли отговорност свекървата, оставила пребитата от сина ѝ Кремена да умре в страшни мъки"

Какво мислите?