img
Home / БЪЛГАРИЯ / Януари ще бъде супер тежък за 340 хиляди български пенсионери! Ето заради коя промяна е това

Януари ще бъде супер тежък за 340 хиляди български пенсионери! Ето заради коя промяна е това

/
/
/
903 Views

Януари след празнично всички сме се охарчили, но този януари на пенсионерите ще е най-тежко, разбра КОЧ.

Промените, които се извършват в НОИ ще се отразят именно през първия месец от новата година. Около 340 000 български пенсионери ще трябва да преживеят месец януари с по-малко пари от обикновено.

Причината – спират така наречените „инвалидни добавки” върху сумите, които Националния осигурителен институт изплаща. От новата година те ще бъдат заменени от нов вид подпомагане, което ще се дава от социалните. Инвалидната добавка е около 30 лв. Получават я хора, които имат пенсия, а добавката им се дава заради това, че са с ТЕЛК.

От януари НОИ ще спре да изплаща тази добавка, тя ще бъде заменена от месечно финансово подпомагане, което ще изплащат социалните.

Социалните обаче, за разлика от НОИ, изчакват да мине съответният месец и правят плащането в следващия. Тоест, януарската сума ще я платят на 15 февруари.

Така от 7 януари, когато хората започват да вземат намалените си пенсии, до 15 февруари, когато ще получат компенсацията от социалните, ще останат с по-нисък доход.

„Това неудобство ще бъде за един месец, едно забавяне, просто поради различния времиви график на плащания от двете системи”, подчерта социалният министър Бисер Петков, цитиран от bTV. При повечето пенсионери добавката ще се прехвърли към новата финансова подкрепа по служебен ред.

На 48 хиляди от тях обаче ще се наложи да попълнят заявление. НОИ и „Български пощи” ще ги информират. Промяната произтича от новия Закон за хората с увреждания. Новата финансова покдрепа ще зависи като размер от линията на бедност и ще е различна спрямо увреждането. За по-тежките случаи парите ще са в пъти повече от това, което получава в момента.

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook