Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Ако шофьор срещу вас неочаквано кръстоса ръце, трябва спешно да направите следното
Ако шофьор срещу вас неочаквано кръстоса ръце трябва спешно да направите следното

Ако шофьор срещу вас неочаквано кръстоса ръце, трябва спешно да направите следното

Много хора не разбират, че шофирането на автомобил е изключително отговорен процес. В крайна сметка всяко лекомислие, небрежност или бързане на водача може да доведе до непоправими последици. И са необходими години, за да станеш истински умел и опитен шофьор.

Днес от Ко4 ще ви кажем как да разбирате жестовете на шофьорите на пътя. Наистина, освен утвърдените правила за движение, има и неписани закони, които шофьорите спазват. И би било хубаво да разбираме този неофициален език.

ЖЕСТОВЕ НА ВОДАЧА

На първо място, заслужава да се отбележи, че всички жестове на шофьорите трябва да се приемат разумно. В крайна сметка това не е директно ръководство за действие, а само информация, която трябва да се вземе предвид.

Може би с помощта на своите жестове и други сигнали друг участник в движението иска да ви предаде нещо съвсем различно от това, което сте си мислили. Затова не следвайте сляпо подканите на други хора, не бъдете мързеливи, за да оцените независимо пътната ситуация.

Жест със скръстени ръце

Какво означава, ако водачът на идваща кола пусне за момент волана и ви покаже скръстени ръце пред себе си? Със сигурност дори интуитивно проницателен човек ще предположи, че е предупреден за някаква опасност. Но какъв точно е смисълът тук?

Най-често отпред (откъдето идва насрещната кола) преминаването е трудно или просто невъзможно. Може би предстои голям инцидент или задръстване. Въпреки че пътят напред може да бъде блокиран и по някаква друга причина. Така че имайте предвид, че ще трябва да продължите да се движите по някакъв друг начин.

Интересното е, че подобен жест може да се види по ваш адрес, когато се движите в грешна посока по еднопосочен път. Освен това дори пешеходците могат да посочат такава сериозна грешка. Пишете дали някога сте попадали в такава нелепа ситуация.

Други жестове

Ако водачът на друга кола показва кръгови движения с една ръка по ваш адрес, тогава това е повод спешно да проверите колелата. Възможно е някое от колелата на колата да е спукано или да се е появила друга неизправност. Понякога шофьорът на друга кола може просто да посочи с пръст „проблемното“ колело. В този случай ще бъде още по-лесно да разберете жеста.

Ако друг шофьор покаже с жест да отвори вратата, това означава, че вашата врата не е затворена правилно. Може също да показва отворен капак на резервоара. И жестовете с ръце нагоре и надолу може да означават отворен багажник.

Любопитно е, че понякога шофьорът на камион, чиито задни колела са двойни, може да покаже кукиш.

Но опитен шофьор няма да се обиди, а само ще спре плавно. В крайна сметка такъв жест означава, че камък или друг предмет е заседнал между двойните колела. При скорост той може да излети и да влезе в нечия кола. Следователно, той трябва да бъде внимателно изваден възможно най-скоро.

Ако друг шофьор грабне вниманието ви и стисне и разхлаби ръката си няколко пъти, показвайки пет пръста, то по този начин той обръща внимание на вашите мигачи. Може да сте забравили да ги изключите. Или е забравил да го включи, когато е извършвал предишни маневри, и шофьорът на съседна кола не го е харесал.

Надяваме се, че това знание ще помогне на читателя да се чувства по-уверен на пътя. И сега ще знаете точно какво ви казват жестовете на другите шофьори. Също така проверете знанията си за правилата за движение и отговорете кого трябва да пропусне червената кола. Освен това погледнете декодирането на иконите на арматурното табло.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?