Горещи новини

Акушерка от неонатологията във Велико Търново хвърли оставка заради омерзителната си заплата от 1000 лева

Акушерка от неонатологията във Велико Търново хвърли оставка заради омерзителната си заплата от 1000 лева

Някои директори на болници отчетоха годишни приходи в размер на 400 – 600 хиляди лева, а някои и с над 1 млн. лв. личен приход, а в същото време здравеопазването има сериозен недостиг на кадри, особено в някои специалности.

Акушерката Милена Манова, която работи в отделението по неонатология в болницата във Велико Търново напуска работа, тъй като се чувства унизена заради мизерната си заплата, която дори не достига 1000 лева на месец.

Вчера тя публикува в социалните мрежи разказ колко много обича тази професия и защо си тръгва с горчивина от работата, която за нея е кауза.

До решението стигнах, защото проблемът е колосален и валиден за всички болници. Такава заплата като моята не е изключение, а е масова. Работя в неонатологично отделение, което е второ ниво на компетентност. Грижим се за недоносени деца денонощно. Често съм сама на смяна с 8-10 интензивни деца, които имат нужда от хранене, тоалет, абокат и много други. Чисто получавам 1200 лева, а основната ми заплата е 997 лева, разказа Манова пред Нова тв.

По колективен трудов договор аз отдавна трябваше да получавам основна заплата от 1500 лева. Това го има написано, но дирeкторът на болницата не е задължен да го изпълни. Така хем го има, хем го няма. Какъв е смисълът от този колективен трудов договор?!, коментира тя.

Подала съм си предизвестието за напускане, но досега никой не се е свързал с мен. Заедно с мен още една акушерка от отделението си е подала молбата за напускане по същите причини – унизително ниската заплата за този висококвалифициран труд, посочи тя.

Директорът каза, че ще ни вдигне заплатите с между 10 и 20 процента. Това означава 30 лева чисто, засмя се тя.

Не знам сега какво ще правя. Аз обожавам тази работа. Не искам да напускам работното си място, защото за мен това е призвание, но не съм съгласна да работя за тези пари, завърши коментара си акушерката.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Акушерка от неонатологията във Велико Търново хвърли оставка заради омерзителната си заплата от 1000 лева"

Какво мислите?