Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Александрийско тесто рецепта за пухкав козунак на конци
Александрийско тесто рецепта за пухкав козунак на конци

Александрийско тесто рецепта за пухкав козунак на конци

Много домакини експериментират от година на година, когато приготвят козунак. Александрийското тесто е особено търсено. Трябва да приготвите козунака по тази рецепта само веднъж и няма да искате да опитате повече от другите.

Най-успешното александрийско тесто за Великден : ​​Вкусна рецепта за козунак

Прието е тестото да се замесва вечерта, а сутринта да се пече козунак.

Тайната в приготвянето на Александрийско тесто е в използването на прясна мая. Препоръчително е да я закупите от магазина в същия ден, когато правите тестото.

За да приготвите козунака ще ви трябват следните продукти:

150 гр. прясна мая;
2,5 кг брашно;
1 кг. захар;
1 литър мляко;
10 бр. яйца;
500 грама масло;
200 грама стафиди;
3 яйчни жълтъка;
3 пакетчета ванилин;
1 ч. л. сол

Как се приготвя:

Вземете купа и смесете в нея жълтъците и яйцата. Добавете към тях захарта. След това разтопете маслото и маята в топло мляко и също ги добавете към яйцата. Оставяме сместа, която ще е необходима, на топло място за 8-12 часа.

След това вземете стафидите за козунака и ги накиснете за 15 минути във вряща вода. След това трябва да се овалят в брашно. Не забравяйте за ваниловата захар и солта, които трябва да добавите към тестото. След това добавяме и стафиди за деликатен вкус. Но това трябва да става постепенно, като се разбърква внимателно. Резултатът трябва да е лепкаво тесто.

Ако лепне по време на месене, можете да намажете ръцете си с растително масло.

За час и половина празничното тесто за печене трябва да излезе. След изтичане на времето се уверете, че се е увеличило няколко пъти. Взимаме форма за Великден и поставяте тестото там. Трябва да е 1/3 или 1/2 пълна, но не повече.

Загрейте фурната на 180 градуса и сложете формата с тестото в нея. Козунакът трябва да се пече 35-50 минути. Всичко зависи от това какъв размер ще бъде.

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?