Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Анахид Тачева възкръсва в изложба 4 месеца след кончината си
Анахид Тачева възкръсва в изложба 4 месеца след кончината си

Анахид Тачева възкръсва в изложба 4 месеца след кончината си

Легендата на БНТ Анахид Тачева ще възкръсне в изложба навръх 8 март.

Говорителката, която ни напусна след тежко боледуване през миналия ноември, ще оживее върху 9 портрета, дело на художничката Силвия Богоева. Изложбата ще се състои в столична галерия и е по инициатива на най-малката дъщеря на Тачева – Анахид, която е кръстена на нея и е плод на любовта ѝ с бизнесмена Васил Тачев.

В експозицията ще бъдат показани портрети по снимки на говорителката от нейната бляскава телевизионна кариера. Някои от платната са рисувани с въглен от художничката Силвия Богоева. Тя е и близка приятелка на внучката на Анахид – Деси Цонева, която също дейно участва в организацията на събитието наравно със своята леля.

Първоначално изложбата била планирана за 14 февруари – Денят на любовта, но по-късно решили да променят датата и тя да бъде открита за посетители в Международния ден на жената – 8 март.

За откриването дъщерята на Тачева – Анахид, ще пристигне директно от Америка, където живее заедно със своя съпруг и децата си. Именно в нейния дом звездата от златната епоха на БНТ прекара последните 10 години от своя живот, след като загуби обичания си мъж Васил.

До последно тъкмо малката ѝ дъщеря се грижеше изцяло за нея, дори след като стана ясно, че славната тв говорителка е развила прогресивна деменция и спомените ѝ са напълно заличени. В последните месеци от земния си път тя не разпознавала своите близки и била под непрекъсната медицинска грижа и наблюдение от най-добрите специалисти в областта в Ню Йорк.

Емблемата на националната телевизия издъхна в Щатите, но тялото ѝ бе транспортирано със самолет до България. Поклонението беше организирано от семейството ѝ на 23 ноември миналата година, когато всички нейни роднини, бивши колеги и приятели се събраха, за да я изпратят достойно. След ритуала дъщеря ѝ Анахид остана още няколко седмици у нас, докато майка ѝ бъде кремирана.

Урната с праха ѝ тя отнесе обратно в Америка, за да я положи в семейното имение в Хамптън, където почива и съпругът на Тачева – Васил.

Покойната звезда от малкия екран има още една дъщеря – Теодора, която е от брака ѝ с актьора Коста Цонев. Синът ѝ Митко Цонев пък издъхна внезапно 6 години преди нея, а близките ѝ са убедени, че именно шокът от внезапната му смърт и опитът за самоубийство на щерка ѝ Теодора са основната причина да се отключи деменцията, която я погуби.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?