Home » БЪЛГАРИЯ » Антон Радичев и Мамалев на море за 10 лева
Антон Радичев и Мамалев на море за 10 лева

Антон Радичев и Мамалев на море за 10 лева

С евтина морска почивка ще се уредят за поредно лято звездите на Народния театър.

Само срещу 10 лева за нощувка в Созопол ще курортуват ветераните Антон Радичев и Георги Мамалев. Те ще са сред първите посетители на почивната база на театъра, която се намира в красивия морски град.

И този сезон от администрацията са определели шест смени, по време на които актьорите от трупата и служителите ще могат да отдъхват край вълните на нечувано ниски цени. Първата смяна застъпва още на 1 юли, а последната ще бъде от 4 до 13 септември.

Впечатление прави, че периодът за почивка на звездите е вече скъсен.

Навремето им се полагаха по две пълни седмици престой в базата, но вече ще трябва да се задоволят само с 10 дни. Сред първите, които всяка година се записват, е Антон Радичев. Актьорът държи да хване първата смяна, за да празнува рождения си ден в любимия Созопол. На 6 юли той ще навърши 76 години. Почивките винаги споделя със своята половинка – поетесата Емилия Боянова.

Миналогодишната им ваканция в творческата база на артистите обаче не мина съвсем по мед и масло, защото Радичев претърпя инцидент.

Той изкълчи лошо десния си крак при подхлъзване. Наложило се да постъпи даже в болница, а лекарите тогава го посъветваха 35 дни да бъде на легло в пълен покой. Артистът обаче не ги послушал и всеки ден влизал в морето да плува по един час. Въпреки че не спазил заръките, все пак успял да се възстанови.

В предходни години двамата с Мамалев, с когото са добри приятели, си съобразявали датите за почивка, за да им съвпаднат. Напоследък желаещите се увеличили и невинаги се уреждали да са край морето заедно. Капацитетът на почивната станция на Народния театър, известна като „Къщата в Созопол“, е малък и не може да поеме целия колектив едновременно. Напливът е огромен, защото цените са повече от ниски на фона на скъпотията по цялото родно Черноморие.

10-дневна актьорска ваканция излиза едва 100 лева, докато за същата сума в повечето курорти у нас не може да се резервира дори една-единствена нощувка. Артистите могат да отмарят в базата заедно със семействата си, като за дете на служители до 14-годишна възраст се плаща само по петолевка на ден.

Антон Радичев бил благодарен за възможността да почива почти за без пари в Созопол, защото пенсията му била 600 лева и не стигала за нищо. Мамалев пък твърди, че е доволен от парите, които получава, и не се оплаква, че му идвали малко.

За морето вече е готова и тяхната колежка Латинка Петрова, която обаче не можела да се уреди с карта за базата в Созопол, защото не е част от трупата на Народния театър. Лоти, както я наричат близки и приятели, също щяла да почива в Созопол, но с дъщеря ѝ щели да наемат вила в местността Буджака, където родните богаташи имат имения.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?