Home » БЪЛГАРИЯ » Баба Янка от Леденик първо дари органите на внука си, а година по-късно и черния дроб на сина си
Баба Янка от Леденик първо дари органите на внука си а година по-късно и черния дроб на сина си

Баба Янка от Леденик първо дари органите на внука си, а година по-късно и черния дроб на сина си

ПРЕЗ МАРТ 2022 Г. БАБА ЯНКА МОРЧЕВА ЗАГУБИ 21-ГОДИШНИЯ СИ ВНУК – ТОДОР, КОЙТО СЛЕД ТЕЖКА ЧЕРЕПНО-МОЗЪЧНА ТРАВМА СТАНА ДОНОР И СПАСИ С ОРГАНИТЕ СИ ТРИМА ДУШИ.

Почти по същото време тази година жената се сбогува и със своя син Ивайло, който изпадна в мозъчна смърт след масивен мозъчен кръвоизлив. Преди да бъде изключен от животоподдържащата апаратура заради необратимото състояние, възрастната жена подписва документи, с които се съгласява медиците да вземат черния му дроб за трансплантация. Така само за година пенсионерката е поставена от съдбата пред едно и също изпитание и показва на света своята божествена доброта.

Баба Янка стана известна с участието си в предаването „Стани богат“. В шоуто тя сподели, че целта й е да спечели пари, с които да плати за надгробен паметник на внука си. Благодарение на знанията си, тя приключи играта с печалба от 3000 лв. и изпълни успешно мисията си. На струването на Тодор бе поставена паметна плоча със сърце и ангел.

77-годишната жена е голям защитник на каузата донорство.

Единственото, за което съжалява, е че само черният дроб на сина й бил годен. Останалите органи били болни, а това е противопоказно за трансплантация. За експлантацията на 26 март на място в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ дойдоха с военния самолет „C-27J Спартан“ медици от Военномедицинска академия. Още същата вечер в столична клиника бе проведена 7-часова операция за имплантиране на органа.

Възрастната жена посреща с огромно облекчение новината, че реципиентът е в стабилно състояние. Щастлива е, че макар синът й вече да не е сред живите, частица от него ще продължи да съществува.

Заради хуманните си постъпки баба Янка бе номинирана в Националната кампания „Достойните българи“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?