Home » KO4 STORY » Благоевградско село живее в стрес: Точно в 02:30 посред нощ църковните камбани почват да бият мистериозно
Благоевградско село живее в стрес

Благоевградско село живее в стрес: Точно в 02:30 посред нощ църковните камбани почват да бият мистериозно

Мистериозен камбанен звън три нощи поред буди жителите на благоевградското село Бело поле, научи ko4.

Точно в 2,30 часа след полунощ камбаната на църквата „Успение Богородично” започва да бие и изправя на нокти както белополчани, така и домашните кучета, които се включват с нестроен лай от всички дворове и настава голяма какофония.Необичайното явление трае точно минута, след което всичко заглъхва и селото отново потъва в среднощен сън. Нощното известяване на камбаната вече възбуди суеверията в селото и из Бело поле тръгнаха слухове, че най-вероятно камбанният звън предупреждава за предстояща смърт.

Според по-възрастното население цикълът започнал със самоубийството на 35-годишен собственик на автомивка на 6 юни т.г. Преди да минат 40 дни от смъртта му обаче, още на 10-ия ден неочаквано издъхнал и таксиметров шофьор в разцвета на силите си.

Според суеверните в момента камбаната отброява още колко дни остават до настъпването на 41-ия ден от смъртта на шофьора, когато цикълът ще се затвори и селото отново ще заживее в нормалния си ритъм, тоест, ако всичко е наред, камбаната ще бие така до средата на юли.

„Глупости, най-вероятно става въпрос за повреда на електрониката”, отсече поп Андон Шавулев, който обслужва църквата в Бело поле. Неговият съвет към жителите бе да се свържат с кмета на селото и да го информират за проблема, защото самият Иван Стойчев живее в Благоевград и едва ли знае за нощния камбанен терор, на който са подложени съселяните му. „Кажете на кмета да я поправи, защото преди години точно той настоял да се купи електронна камбана с 6 звука, докато аз исках нормална, механична”, уточни поп Дончо.

Вчера обаче Стойчев не си вдигаше телефона, за да приеме заявката за отстраняване на аварията.

Докато камбаната продължава да ги буди в този ненормален час, за белополчани остава единствено успокоението, че в световен мащаб учените са установили, че камбанният звън има лечебна сила. Камбанотерапията все още е малко известна у нас, но е доказано, че тя действа благотворно и успокояващо на тялото, а в САЩ дори я ползват в онкологичните клиники наред с химиотерапията.

Принципът на въздействието на камбаните е много прост – камбанният звън излъчва вълни със свръхвисока честота, които помагат на организма да се бори с болестта, с него чрез вегетативната нервна система се извършва своеобразен масаж със звук на всеки орган, а особено благотворно е действието му върху психиката на човека.

А самата църква „Успение на Пресвета Богородица“ бе построена на дарен имот през 2004-2010 г. и бе открита от покойния митрополит Натанаил, а освещаването й стана преди 4 г. от наследилия го на поста митрополит Серафим. Освен намесата на двама митрополити, църквата в Бело поле е и единствената в региона с електронна камбана, доставена от кмета чак от Пловдив, където през 2005 г. се появи първата фирма за тяхното производство.

За изминалите 13 г. електронната камбана дори стана съдебен казус – преди няколко години ВАС разпореди на РЗИ – Пловдив да контролира шума от храма „Св. Георги“ в Първомай, който също бил обзаведен с електронна камбана, настроена да бие на всеки час, и се наложи компютърът й да бъде пренастроен само на двукратно звънене на 24 часа, както е и в Бело поле.

Източник: struma.bg

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?