Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Благоуханна билка, която влияе на кръвното и холестерола, но все пак трябва да се внимава с нея
лимонова трева

Благоуханна билка, която влияе на кръвното и холестерола, но все пак трябва да се внимава с нея

Една уханна билка е незаменима при много заболявания и здравословни състояния – тя не само гони стреса, успокоява нервите, но и сваля кръвното и холестерола.

Това е уханната маточина, известна още като лимонова трева. Руският терапевт Елена Воборьова споделя какви с са ползите от това лековито растение.

Ползи от маточината

Благодарение на своите полезни свойства маточината се използва в осем основни случая: При сърдечни заболявания: болката изчезва, ритъмът на сърдечните контракции се нормализира, пристъпите на задух и тахикардия намаляват. При проблеми с нервната система: маточината е успокоително. Използва се при редица заболявания на централната нервна система. Сред тях са неврози, безсъние, хронична умора, гърчове, мигрена и други.

При заболявания на храносмилателната система: подобрява апетита и храносмилането, облекчава подуване на корема, спазми на стомаха и червата. Използва се още при гадене и повръщане, запек, както и за лечение на жлъчния мехур и черния дроб.

За лечение на стави и тъкани: помага при ревматизъм и подагра. При хипертония и съдови заболявания: облекчава болката, нормализира кръвното налягане и предотвратява отлагането на холестерол. Като антивирусно средство: лекарството от маточина ускорява заздравяването на херпес тип 1 и 2, варицела и може да се използва срещу вируси.

В този случай също е полезно приемането на лимонов балсам през устата и избърсването на засегнатите участъци от кожата. За външно приложение: помага при отоци, синини, болки и възпаления. Използва се след ухапвания от животни, за лечение на язви, циреи и обриви. В стоматологията: изплакването с отвара от маточина помага при зъбобол и възпаление на венците.

Противопоказания

Въпреки множеството полезни свойства, не всеки може да приема маточина. Не се препоръчва: по време на бременност; кърмене; артериална хипотония; алергии;

Приготвяне на чай от маточина

Билковият чай, приготвен от растението, успокоява, възстановява психо-емоционалния баланс и помага за по-бързото заспиване. Препоръчително е да пиете напитката вечер. За нейното приготвяне можете да използвате прясна или суха маточина: за литър вряща вода трябва да вземете 1 супена лъжица от билката. Можете да приготвите билковия чай ​​от маточина в термос, съветва actualno.com.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?