Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Богата реколта от домати – следвайте следните съвети!
Богата реколта от домати – следвайте следните съвети!

Богата реколта от домати – следвайте следните съвети!

Доматите са един от най-обичаните зеленчуци. Но, ако искате те да растат красиви, сладки, сочни и едри, те се нуждаят от подходящи грижи.

Това растение е претенциозно. Нуждае се от специални торове, навременно поливане и прищипване.

Преди сеитбата на семена и засаждане на растения в почвата или оранжерията, предварително, е необходимо да се подготви почвата. Ако подходите отговорно към този процес, със сигурност ще имате богата реколта от домати, която ще приключи преди началото на студовете.

Започнете с подготовката на почвата през есента. Наторете почвата и я прекопайте.

Необходими са ви фосфатни и калиеви торове. Просто ги разпръснете по повърхността на почвата и след това я прекопайте. Ако киселинността на почвата е над нормата, необходимо е да я варувате. Много ефективен е птичият тор. Той съдържа азот и др. Най-добре е да използвате прегоряла тор. Внася се по същия начин, както в първия случай. В идеалния случай, добавете суперфосфат към този тор. В резултат на това вашите растения ще получат максимално подхранване, изпробва Ко4.

Много полезна е и дървесната пепел. Тези торове ще подготвят почвата за засаждане, насищайки я с полезни микроелементи.

Минералните торове в никакъв случай не се препоръчват при засаждане.

При растенията в началото се формира само кореновата система, така че торовете, които прилагате през есента, ще бъдат напълно достатъчни. Прекомерното торене няма да донесе никаква полза.

Разтворът с мая е най-добрият начин за адаптиране на растенията към новите условия. През пролетта разсадът се пресажда на открито. 24 часа преди засаждането, е необходимо да се внесе в почвата разтвор на манган и мая. Разтворете 10 грама мая в една кофа с вода. Оставете да престои за един ден. Изсипваме по 220 мл във всяка дупка за засаждане.

Дървесната пепел е източник на минерали. Пепелта е богата на калий. Във всяка дупка поставете по 100 грама пепел. След засаждането отгоре поръсете с щипка компост или черна почва. Хумусът играе важна роля при отглеждането на доматите. След 10 дни от момента на пресаждане на разсада, полейте почвата с разтвор на птичи тор, в съотношение 1:15. Отгоре поръсете с дървесна пепел.

Отличен тор и защитник срещу вредители и болести са луковите люспи.

Сложете люспите в дупката. В резултат на това разсадът ще стане по-силен, по-устойчив на различни заболявания и насекоми, ще расте по-бързо. Освен това, което е много важно, температурните спадове няма да бъдат страшни за него.

Благодарение на луковите люспи, растението ще даде повече плодове и ще бъде подхранено с повече хранителни вещества. Основните вещества, които се съдържат, ще помогнат в борбата срещу колорадския бръмбар.

Вегетативният период на развитие на растенията изисква 2-3 наторявания. Залейте 300 грама люспи и ги оставете за 10 часа. Този разтвор се разрежда с вода в съотношение 4:20. Той ще предпази растенията от гъбични заболявания. По време на цъфтежа и завръзването на плодовете е необходимо да пръскате растенията. Залейте 100 грама люспи с литър вряла вода и оставете за 20 часа.

Яйчени черупки

Яйчните черупки насърчават растежа на растенията и ги обогатяват с основни хранителни вещества. За да направите това, смелете черупките на прах и ги изсипете в дупките за засаждане. През месец юли доматите трябва да се поливат не повече от веднъж седмично. В противен случай плодът може да се напука.

За да узреят плодовете по-бързо, трябва да добавите една капачка амоняк във водата.

Направете разтвор, като смесите 50 грама мая в кофа вода. Изсипете литър разтвор на корен. Това подхранване се прави през юни.

Източник: Преса 24

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?