Новините на фокус
Home » КЛЮКАРНИК » Божков погребал майка си тайно (Снимки)
Божков погребал майка си тайно (Снимки)

Божков погребал майка си тайно (Снимки)

Две последователни житейски трагедии са сполетели Васил Божков непосредствено преди внезапното му прибиране у нас след близо 3-годишния му престой в Дубай.

През февруари тази година бившият хазартен бос е погребал своята майка Йорданка. Пенсионираната учителка е издъхнала на 90-годишна възраст на 16 февруари в родния си Велинград. Поклонението е било извършено три дни по-късно в гробищния парк на кв. „Каменица“ в града.


Майката на Васил Божков – Йорданка

„Отиде си завинаги един прекрасен човек. Винаги ще пазим спомена за твоята доброта и човечност“, пише върху некролога, разпространен от роднините. Не е ясно дали Божков е успял да присъства лично на погребението на своята майка в родния си град, предвид факта, че към февруари той все още бе в Дубай. Погребението е било организирано от лелята на бизнесмена Цветана. Няма и половин година, след като се сбогувала с по-голямата си сестра, тя също се споминала. Двете до последно са били неразделни. Споделяли и една и съща професия и били уважавани учителки във Велинград.

Майката на Божков е преподавала дълги години по руски език в местното ОУ „Христо Ботев“. Самият той също е учил там. Била е класна ръководителка на безчет випуски, а учениците ѝ и до ден днешен си спомнят за нея само с добро. Бащата на олигарха – Крум Божков, навремето също е бил известен учител по математика. Той отдавна е покойник.


Майката (вляво) и лелята на бизнесмена са били учителки във Велинград

„Йорданка Божкова бе най-добрата учителка по руски език. Тя беше и моя класна – каза директорката на ОУ „Христо Ботев“. – Отнасяше се с много любов, внимание и грижи към всички ученици. Йорданка и Крум Божкови бяха перфектно семейство и изключително ерудирани хора. Много скромни, възпитани, всеотдайни към професията и учениците. Всеки велинградчанин може да ви каже това.“

В последните години от живота си Йорданка Божкова е публикувала във фейсбук профила си, че подкрепя политическата партия на своя единствен син. И други негови роднини от Велинград също не се притесняват да го бранят в интернет пространството, а първият му братовчед Георги дори е бил сред хората, които се появиха на 5 септември в съда, когато Божков бе пуснат под домашен арест, за да го подкрепи на живо.


Васил Божков като дете

Васил Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград в учителското семейство на Крум и Йорданка Божкови. Афинитета си към математиката наследил от своя баща. Затова и го приели в недостъпната по онова време за провинциалисти Национална природоматематическа гимназия в столицата. Единствено пълният отличен успех гарантирал вход към училището, в което тогава се учели децата на първите в държавата. Някъде в тези години се сдобил и с гръмкия прякор Черепа. Даден му бил от приятелите заради това, че бил „голям мозък“, казват негови съграждани.

От снимките на вече покойните му майка и леля във фейсбук пространството се вижда, че те са живеели съвсем обикновен живот във Велинград, макар Божков години наред да бе сочен за най-богатия българин.

Бизнесменът е особено пестелив на подробности за личния си живот и десетилетия наред изобщо не се появяваше на публични места и в медийното пространство. Зад гърба си той има един брак, завършил с развод, с финансистката Мая Ангелова Божкова, с която се женят през 1980 г. От нея е синът му Антон Божков – единствен негов наследник. Понастоящем се знае, че Мая живее в Лондон.

От около 25 години завърналият се от Дубай олигарх, срещу когото има повдигнати куп обвинения, съжителства на семейни начала с 53-годишната бизнес дама Елена Динева. С нея нямат брак и деца. Навремето Динева започва като служителка в пресцентъра му, но бързо се издига. Участва активно в бизнеса му, а в последните години движи дори делата му в чужбина. Покрай обвиненията срещу него тя също бе арестувана и изкара 8 месеца в ареста, а към момента е на свобода и има назначена охрана от прокуратурата.

Елена е дъщеря на известния ген. Любомир Динев – бивш началник на Химически войски и ръководител на мистериозните разкопки при Царичина, започнали през 1990 г., чиято цел бе да открият извънземни. Ген. Динев е освободен от длъжността и излиза в запаса през 1999 г.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?