Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » БРАВО! Малкият Божидар, чиято глава растеше с 10 см на месец, оздравява!
БРАВО! Малкият Божидар чиято глава растеше с 10 см на месец оздравява!

БРАВО! Малкият Божидар, чиято глава растеше с 10 см на месец, оздравява!

Очите също се подобряват, но не е ясно дали и какво зрение ще има 

Доли ЛУКАНОВА

Състоянието на малкия Божидар се подобрява все повече след рехабилитации в Турция. Борбеното дете се справя изключително добре, като бавно, но впечатляващо бележи напредък.

„Все още най-важен в момента е контролът на главата, за което се работи активно. В Турция минахме контролни прегледи при педиатър, невролог и офталмолог. От направеното ЕЕГ няма индикации на този етап за епилептична дейност на мозъка, но продължаваме с профилактичната терапия, тъй като Божидар е изключително рисков за възникването на такава“, споделя пред вестника неговата майка Димитрина.

Както „България Днес“ разказа, варненчето развива екстремна хидроцефалия само две седмици след раждането си. На достъпен език заболяването често е наричано „вода в мозъка“. Това кара главата на детето да нараства с 10 сантиметра на месец. Година и половина след раждането си Божидар все още прилича на няколкомесечно бебе, но всеки ден бележи нов напредък. Може да излиза навън на разходки с родителите си, да стои седнал и да се усмихва широко.

За пример! Рени помага на хора с увреждания

Щастлива развръзка след година борба: Мозъкът на Божи започва да се развива

„Направиха му и специални възглавници, които да подпомогнат правилното му позициониране при упражненията, които правим вкъщи, както и при разходките навън с количката. Състоянието на очите също се подобрява, но на този етап не може все още да се каже дали и какво зрение ще има и продължаваме да го следим, допълва борбеният родител.

В България с Божидар също работи физиотерапевт и от другия месец започва да посещава и рехабилитационен център у нас. Лечението на малкото момче струва около 170 хил. лв. Сума, непосилна за близките му. Към момента повече от половината пари вече са събрани. Който желае, може да помогне на:

Paypal: dimitrina.i.dimitrova@gmail.com

Банкова сметка:

IBAN BG06BPBI79454072400301

BIC BPBIBGSF

Титуляр: Димитрина Димитрова

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?