Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Брутални цигани с дебели досиета запалиха етническия мир в Габрово. Хронология на беззаконието
Брутални цигани с дебели досиета запалиха етническия мир

Брутални цигани с дебели досиета запалиха етническия мир в Габрово. Хронология на беззаконието

На хората в планинския град им писна от ромите, тази вечер отново ще протестират

Денят е 7 април, 22:30 часа, мястото е денонощен магазин в един от най-красивите български градове Габрово.

За Венцислав Димитров и колежката му това е една нормална нощна смяна, но всичко се променя, след като в обекта влизат три безкрайно агресивни лица – от ромски произход, с дебели досиета.

Те се насочват към единствения клиент в магазина и буквално го притискат в ъгъла, започват да заплашват и говорят на цигански.

От кадрите, които изтекоха в публичното пространство, се вижда, че въпросният мъж не им отговаря по никакъв начин.

Напротив – изглежда пребледнял като лист, изплашен, че може да му се случи нещо много лошо.

В този момент продавачката сигнализира на колегата си Венцислав, който се насочва към ромската банда и клиентът, който вече се опитва да избяга и е достигнал почти до изхода на магазина.

Венцислав стига до тях и ги моли да оставят човека на мира, след което се случва, нещо, което едва ли е предполагал.

Не получава никакъв словесен отговор, а само юмрук в лицето, който буквално го нокаутира. От видеото се вижда как колежката му паникьосано бяга към касата, за да подаде сигнал с алармения бутон. Венци се опитва да се защити, но е безсилен срещу освирепелите роми, които буквално го малтретират. Налагат го 7-8 минути, а накрая един от тях победоносно вдига ръце и излиза извън магазина.

Полицията идва на място, снема показанията, сваля видеозаписа, установява извършителите, привиква ги в полицията, но те не остават там дори за 24 часа. Бързо-бързо са освободени.

Същата вечер друг циганин нахлува в обект за бързо хранене, пиян и много агресивен. Той е гневен заради това, че преди няколко месеца собственикът му е забранил да стъпва на това място след поредната изцепка и си отмъщава – пребива съпругата му, която е в този момент на работа.

Тези два брутални случая, както и съвкупността от редица подобни инциденти, в които са замесели лица от ромски произход буквално взривиха спокойния град снощи.

Няколко хиляди души се събраха на мирно шествие, според местните жители, имало повече отколкото на първия демократичен митинг през 1989 година. Хората се отправиха към следствения арест и настояваха за по-строги наказания. От полицията се оправдаха, че отново са арестували ромите, но това бе възприето като прах в очите. Тълпата се разгневи и множеството се опита да нахлуе в сградата, но бяха отблъснати.

Протестиращите гневни се запътиха снощи към ромския квартал „Палузов”(!), където пробиха полицейския кордон и навлязоха в гетото, достигайки до къщите на биячите. В тях обаче нямаше никой, а множеството потроши прозорците им с камъни.

Кметът на Габрово Таня Христова издаде заповед за масови проверки по закона за гражданска регистрация и спешни проверки на всички адреси, на които има струпвания на ромски фамилии и хора от криминалния контингент и намекна, че ще търси сериозна подкрепа от жандармерията, а ако се налага и от армията, за да въдвори закона в гетото.

Днес от Окръжна прокуратура в Габрово съобщиха, че са повдигнали обвинения срещу Никола М. 21 г., Йордан А. 20 г. и П.А. на 30 г и ще искат постоянен арест.

Междувременно напрежението в града на хумора и днес все още продължава. В социалните мрежи се отправят призиви тази вечер хората отново да се съберат и този път да изкарат навън от следствения арест тримата задържани и да се саморазправят с тях.

Хората от Габрово искат също семействата и роднините на тримата цигани да бъдат незабавно изселени и прогонени от града. В противен случай заплашват да подпалят къщите им. Не липсват дори и призиви на расова основа.

„Габрово е един от най-чистите градове в България. При нас никога не е имало цигани. Само бели хора. От една година насам обаче започна заселването с паплач напълно умишлено. Габровци сме българи и мразим хората „втора употреба”. Оправете града, защото наближава клане”, се казва в един от постовете във Фейсбук.

Автор: Иван КОЛЕВ

Флагман

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?