Home » KO4 STORY » Българин с две изкуствени сърца търси спасение в ЕС
Bulgarin s dve izkystveni surca tursi spasenie v ES

Българин с две изкуствени сърца търси спасение в ЕС

Държавата може да плати операцията от 600 000 лева, Мартин трябва да събере поне 50 000 за едногодишен престой с придружител 

Трансплантация на сърце в клиника в страна от Западна Европа е шансът за живот на Мартин.

Компютърният специалист от Варна минава през тежък период, след като в началото на годината в болница „Света Екатерина“ спешно му поставят не едно, а две изкуствени сърца вследствие на крайна форма на сърдечна недостатъчност. Така той се превръща в първия българин с две специални машини в тялото. Преди 3 години, след вирусно заболяване, Мартин е диагностициран с миокардит, който впоследствие води до тежка сърдечна недостатъчност.

В продължение на две години болестта е контролирана успешно с лекарства, но в края на 2023 г. прогресира до последната четвърта степен, което означава, че мъжът не може да се справя с всекидневните дейности и единственият шанс да живее е спешна сърдечна трансплантация. За съжаление, при трансплантациите на органи не може да се планира време, в което да се извършат, тъй като не е известно кога ще се появи подходящ донор.

Допълнително ситуацията се усложнява от факта, че в България се правят изключително малък брой трансплантации на сърца, между една и две годишно, при 30 души чакащи в листата. Ето защо, за да има шанс да живее, през януари на Мартин са имплантирани две устройства за асистирано помпене на сърцето, известни като „изкуствено сърце“.

„Тези устройства дават шанс да се оцелее, докато се намери донор, но влошават значително качеството на живот. Нещо повече, при мен за първи път в България бяха имплантирани две устройства, за лява и дясна камера на сърцето, което прави случая особено рисков. За да увелича шансовете да живея, се свързах с няколко болници в европейски държави, които биха могли да извършат трансплантацията по-бързо“, споделя пред „България Днес“ Кожуклиев.

Добрата новина е, че има голяма вероятност българската държава да поеме разходите по бъдещата интервенция, когато бъде намерен подходящ донор и всичко около нея бъде готово. Средствата са от здравната каса, а кандидатстването за финансиране става по линия на формуляр S2, който е общ за Европейския съюз.

НЗОК се допитва до външни експерти и може да изисква становища и различни документи, въз основа на които да вземе решение за конкретния случай. Лечебното заведение в държава от ЕС трябва да потвърди, че работи с формуляр S2, както и да представи подробна оферта за лечение.

„Това, което не е осигурено, са средствата за престой в държавата, от която бъде получена най-добрата оферта за приблизително една година. Това включва транспорт, жилище, храна и всекидневни разходи за мен и придружител, докато бъде направена операцията и мине възстановителният период. Средствата за това са много, от порядъка на 3000 евро на месец. Не мога да си позволя да платя със собствени средства за всички тези разходи. За да имам шанс да замина и да ми бъде направена операцията, се налага да потърся помощ“, казва още Мартин.

Затова той започва кампания по набиране на средства, които биха стигнали за една година престой. Това е усреднен период, в който би могло да се намери нужният донор. Кампанията носи името „Сърце за Мартин“ и се реализира в онлайн дарителската платформа www.pavelandreev.bg. Като начало минималната необходима сума за едногодишен престой с придружител е от порядъка на 50 000 лв.

Тези пари далеч не включват възможността държавата да не поеме разходите по трансплантацията, които възлизат на около 300 000 евро, или 600 000 лева. Това е най-лошият случай и ако се стигне дотам, кампанията спешно ще трябва да придобие далеч по-големи размери.

Но Мартин е позитивно настроен и вярва, че няма да се стигне дотам и скоро в гърдите му ще затупти истинско, човешко сърце.

Който желае и има възможност да помогне, може да го направи с банков превод:

Банка ДСК (сметка в лева)

Титуляр: Мартин Йорданов Кожуклиев

IBAN: BG92STSA93001528750929

Основание за плащане: ДАРЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ

REVOLUT: revolut.me/martinql6

Към тел. номер +359 887661289

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?