Home » БЪЛГАРИЯ » Българско село пустее, няма дори магазин. Гърци, дошли да живеят там някога, сега съжаляват
Българско село пустее няма дори магазин. Гърци дошли да живеят там някога сега съжаляват

Българско село пустее, няма дори магазин. Гърци, дошли да живеят там някога, сега съжаляват

Поредното обезлюдяващо българско село, в което хората нямат достъп до хранителни продукти и стоки от първа необходимост е санданското село Ново Ходжово. Единственият магазин в граничното с Гърция селце е затворил преди месеци.

Гръцкото село Ангистро е от другата страна на границата. През ноември миналата година магазинът в Ново Ходжово затваря врати. Три пъти в седмицата микробус докарва хляб, а през останалото време, всеки се оправя както може.

Според председателката на РПК „Пирин“ Людмила Кацарова съществуването на магазин в Ново Ходжово е нерентабилно. В селото живеят 38 души, предимно възрастни. Младите отдавна са си тръгнали.

Някои от жителите са преселници от Гърция и днес съжаляват, че са дошли тук, сравнявайки живота от двете страни на границата.

Животът от другата страна на границата е много по-различен. В селцето Ангистро не липсват хранителни магазини, достъп до здравни грижи, тук обаче има и училище, респективно и много млади хора, които остават да живеят тук.

Харан казва, че в Ангистро има всичко, което му трябва, за да живее добре. Той е дипломиран авиационен инженер и работата му ще го отведе далеч от родното място, но си е обещал винаги да се връща, предава bTV.

Мъжът е уверен, че родителите му, които остават в Ангистро ще живеят спокойно.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?