Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Бърз козунак за 1 час – ето как да си спестите работа, а резултатът е перфектен!
Бърз козунак за 1 час - ето как да си спестите работа а резултатът е перфектен!

Бърз козунак за 1 час – ето как да си спестите работа, а резултатът е перфектен!

Много домакини не се наемат да приготвят козунаци за Великден заради дългата процедура по месенето, втасванията и оформянето на този традиционен великденски хляб. Ние от Ко4 обаче ще ви издадем всички безценни хитринки, с които ще си спестите време, и ще може да приготвите чудно вкусен Великденски козунак за има-няма 1 час (без времето за печене, разбира се).

Ето и какви продукти са ви нужни за приготвянето им:

Бърз козунак за 1 час

Продукти:

  • брашно – 1 кг
  • захар – 1 1/2 ч.ч.
  • яйца – 6 бр.
  • сол – 1/2 ч.л.
  • мая – 1 кубче
  • прясно мляко – 250 мл
  • лимонова захар – 1 пакетче
  • ванилия – 1 – 2 бр.
  • олио – 150 мл
  • локум, стафиди – по желание

Приготвяне:

За да ускорите максимално процеса и да си спестите работа, предварително пригответе всички продукти за козунака (най-добре още от предната вечер). Активирайте маята с половината количество хладко прясно мляко, в което сте добавили 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно.

В отделен съд пресейте 2-3 пъти брашното (не цялото количество, а приблизително 3/4 от него) и направете кладенче. Вътре изсипете шупналата мая, разбитите яйца, останалото топло мляко, подправките и започнете да месите тестото, постепенно добавяйки брашно и мазнина. Трябва да се получи меко тесто, което не трябва да лепне по ръцете. Ако е нужно, добавете и останалата 1/4 брашно. Съдът, в който се прехвърля тестото, се маже с олио, както и самото то.

Сега идва ред на основната хитрина, която ще спести време за втасване на тестото. Предварително загрейте фурната на 50 градуса и когато се затопли, изключете я (може да оставите включен само вентилатора) и пъхнете вътре тестото, покрито с фолио или памучна кърпа. Оставете го така за 20-30 минути, като за това време то трябва да е удвоило обема си.

козуначени плитки

Когато тестото втаса, се разделя на 3 части. Всяка една част се разстила на кора и се посипва обилно с локум и стафиди. Навиваме корите на фитили и ги сплитаме. Най-отгоре ги мажем с разбит жълтък, мляко и олио. Посипваме щедро с кристали захар и печем в загрята фурна на 160 градуса.

козуначени плитки

Получават се чудно вкусни козунаци, с които да зарадвате цялото си семейство. Задължително трябва да ги пробвате!

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?