Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Бъркан козунак, който втасва в хладилника – с ръка не пипаш тестото, а стават ОГРОМНИ конци!
Бъркан козунак който втасва в хладилника - с ръка не пипаш тестото а стават ОГРОМНИ конци!

Бъркан козунак, който втасва в хладилника – с ръка не пипаш тестото, а стават ОГРОМНИ конци!

Това е рецептата-мечта за козунак на всяка домакиня, която ненавижда цапането и дългото и уморително месене на тестото.

Бъркан козунак в хладилника – може ли да си представите по-лесна рецепта? При това готовото домашно козуначе си има и конци, и вкус – просто няма разлика с резултата от традиционните козуначени рецепти.

Е, за всички вас е нашият подарък – рецептата за козунак без месене в хладилника:

Бъркан козунак от хладилника

Продукти:

3 жълтъка (белтъците отделете за намазване)

около 500 гр. брашно

1 пак. суха мая (7 гр.) или половин кубче прясна мая (20 гр.)

300 мл прясно мляко

100 гр. масло

100 гр. захар

Аромати: ванилия, 1 ромова есенция, настъргана лимонова кора (или портокалова)

½ ч.л. сол

Приготвяне:

Първо пригответе маята – в леко затопленото прясно мляко (така че да е приятно топло, а не горещо!) натрошете маята (изсипете я, ако е суха). Докато чакате да се активира, разтопете маслото в микровълновата (не трябва да става горещо).

Щом маята набъбне, вземете дълбока купа и в нея разбийте жълтъците със захарта. Добавете млякото с маята, ароматите и накрая – разтопеното масло. Разбъркайте хубаво течните съставки. Отгоре изсипете пресятото със солта брашно.

Най-отгоре сложете стафидите (предварително накиснати в ром или топла вода и отцедени). Сега вземете удобна шпатула, но може и на ръка, и започнете да бъркате сместа. Не е необходимо да бъркате дълго – колкото да се хомогенизира и да стане лепкава гъста каша (около минута). Няма нужда да правите нищо повече.

бъркан козунак

Сега просто увийте купата в прозрачно фолио и оставете на с тайна температура. След още 2 часа пъхнете в хладилника.

Тестото трябва да преседи там 8-10 часа, затова най-добре го пригответе от вечерта, а на сутринта го извадете от хладилника.

Намаслете плота (не го поръсвайте с брашно) и отгоре извадете тестото. Оформете козунаци по желание – може да оплетете плитки или пък да приготвите рула със сладък пълнеж – локум, какао, орехи и пр. Ако не умеете да плетете козунак, то вижте 3-те най-лесни плетки и подробно видео тук.

тесто от хладилника

Прехвърлете оформените козунаци във форми, застлани с намаслена хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете поне за 2-3 часа, за да се отпуснат и тестото да се загрее.

Трябва да се увеличат двойно на обем.

Включете фурната да загрява на 180 градуса. Намажете повърхността на козунаците с разбит белтък и поръсете със захар на кристали.

Печете около 40 минути, но следете печенето – ако бързо загарят отгоре, покрийте с алуминиево фолио. Готовите козунаци охладете за 10-тина минути във формите, а след това извадете върху решетка, за да не се овлажнят.

домашен козунак

Да ви е сладко и весели празници!

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?