Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Вдигнаха паметници на Ванга и Дънов в българския Стоунхендж (СНИМКИ)
Вдигнаха паметници на Ванга и Дънов в българския Стоунхендж (СНИМКИ)

Вдигнаха паметници на Ванга и Дънов в българския Стоунхендж (СНИМКИ)

15 скулптори ги извайват за две седмици в магичната местност 

Слава Севрюкова, Дядо Влайчо, Вера Кочовска също са увековечени

Доли ЛУКАНОВА

Изваяха първия паметник на учителя Петър Дънов! Скулптурата на една от най-ярките личности в българската история и духовна култура наблюдава от българския Стоунхендж край великотърновското село Раювци.

Учителя продължава да дава заръки
Учителя продължава да дава заръки

„Петнайсет скулптори от различни краища на страната се включиха в пленера в края на септември. Станаха изключително красиви и интересни скулптури. Тази година темата беше „Български езотерици“. Повечето творци са участвали и преди“, споделя пред „България Днес“ Десислава Алексиева от фондация „Звезди под звездите“, която организира събитието за 7-а поредна година.

"Не искайте много, не може да му платите цената", казва Баба Ванга
„Не искайте много, не може да му платите цената“, казва Баба Ванга

С нелекия подвиг да извае Петър Дънов за първи път се заема талантливият художник Дамян Бумбалов. Когато разбира за задачата, сяда на компютъра, за да почерпи малко повече информация за Учителя и разбира, че в същия ден е рожден ден за Дънов. Според Бумбалов няма случайни неща на този свят и се захваща с още по-голям ентусиазъм да придаде живот на варовиковия камък.

Творците работят усилено две седмици
Творците работят усилено две седмици

Около Петър Дънов се нареждат славни наши езотерици, познати по цял свят, като Баба Ванга, Слава Севрюкова, Дядо Влайчо, Вера Кочовска.

Художници и скулптори вече 7-а година творят в Раювци
Художници и скулптори вече 7-а година творят в Раювци

Вижте как опаковаха Паметника на съветската армия

„Творците имаха две седмици на разположение. Справиха се отлично. Сред тях имаше и художници, които рисуваха пейзажи от Раювци и района с вплетени български мотиви, като шевици например“, допълва Алексиева.

Скулптурите остават на място, край брега на язовир „Йовковци“, и всеки желаещ може да ги разгледа, когато реши.

Българският Стоунхендж зарежда с енергия
Българският Стоунхендж зарежда с енергия

Мемориалния комплекс допълват Раювските камъни. По подобие на световноизвестния мегалитен паметник във Великобритания Стоунхендж и у нас в кръг са наредени огромни каменни късове, които обособяват магично място с много силна енергия в центъра му. Наричат ги Раювски кромлех и от 2017 г. привличат хиляди туристи. Всички те се зачитат в издълбани в камъните послания на велики българи. Като думите на цар Борис III: „Като видиш порой, направи вада, да не залее целия бостан“.

Атанас Стоянов е скулпторът, който издълба над 4000 букви, знаци и символи от посланията заедно с езотеричните знаци върху отделен каменен блок, който препраща към бъдещата Алея на царете. Образите на 42-ма борци за свобода също са изваяни върху големите каменни блокове. Внушителни са бюстовете и на петима български владетели – Симеон, хан Омуртаг, Крум, Асен и Петър.

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?